Hejtman Půta ve videu lepí billboardy. Jsme Liberecký kraj, ne okraj, vzkazuje vládě

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK)

360° (36)

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK) na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém lepí billboard s nápisem „Vítejte v Libereckém kraji, ne na okraji.“ Tím se snažil upozornit návštěvníky tamních hor, že je u nich sice krásně, ale mají také celou řadu problémů, které sami pouze s využitím krajského rozpočtu vyřešit neumí. Předseda poslaneckého klubu Jan Jakob (TOP 09) v pořadu 360° na CNN Prima NEWS v reakci na video poznamenal, že mu videa kolegů z hnutí STAN už příliš vtipná nepřipadají.

„Tak vás tady u nás v Libereckém kraji vítám. Na jarní prázdniny sem jezdíte za sněhem, v létě za turistikou a do hor a já vám chci říct, že tady žije 450 tisíc lidí, kteří to mají někdy v životě těžší než lidé z velkých měst – mají to třeba daleko k doktorovi nebo do nějaké dobré školy. A o ty všechny se tady snažíme starat,“ sdělil ve videu na sociální síti X Půta a zmínil některé z problémů, jako jsou špatná vlaková spojení či malý rozpočet na zdravotnictví.

Podle Půty je Liberecký kraj totiž dlouhodobě přehlížen a pozornosti se mu dostává jen před volbami. „Vždycky před nimi se problém pohraničí nastíní a po nich zase zhasne,“ poznamenal v pořadu 360° Půta a dodal, že na podzim společně s dalšími pěti kraji vyzvali vládu k tomu, aby změnila rozpočtové určení daní pro kraje. „Navrhli jsme vlastní návrhy zákonů a myslím, že to byl jeden z těch kroků, který snad povede k tomu cíli, který má vláda ve svém programovém prohlášení,“ zmínil.

ČTĚTE TAKÉ: Nejasný osud eurokomisařky Jourové. Názorově jsme se rozešli, rýpl si Babiš do kolegyně

Jakob na to reagoval, že i on sám si je vědom toho, že současný systém rozpočtu je přežitý a bylo by dobré jej změnit. „Na druhou stranu je potřeba, aby ta změna nešla výhradně na vrub státu, a to řádově v několika miliardách každý rok. Já ale pevně věřím, že tu cestu najdeme, že se v rámci vládní koalice dohodneme a ta pravidla budou nastavena spravedlivěji než doposud,“ sdělil.

Neodpustil si však poznámku na samotné video hejtmana: „Přiznám se, že ty vtipné formy videí kolegů z hnutí STAN mi v poslední době úsměv na tváři nevyvolávají.“

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Špinavci a zapáchající kandidáti? Blažek odsoudil kádrování ve Sněmovně. Zmínil ale výjimku

Tagy:
STAN životní úroveň Martin Půta 360° ekonomika politika Liberecký kraj Jan Jakob regionální problémy