Nejasný osud eurokomisařky Jourové. Názorově jsme se rozešli, rýpl si Babiš do kolegyně

Eurokomisařka Věra Jourová (ANO)

Jourová zváží spolupráci s ANO

Eurokomisařka Věra Jourová se zatím nerozhodla, jestli bude spolupracovat s hnutím ANO. Mandát v komisi jí končí letos a po deseti letech se vrátí do Česka. Sama říká, že chce pozorně sledovat, jakou kampaň před volbami do europarlamentu strana povede. Předseda hnutí Andrej Babiš uvedl, že nesouhlasí s mnoha návrhy, které Jourová v komisi prosazovala.

Vládní strany budou vybírat nového eurokomisaře a Věra Jourová jím nebude. Nabízí se tedy otázka, kam zamíří po konci svého mandátu. Aktuálně má stále platnou registraci u ANO. „Budu tento rok sledovat, jak se ANO staví k různým otázkám. Je to politika, kde se musíme dopouštět nějakých postojů a pokud jsou příliš daleko od těch vašich, musíte se nad sebou zamyslet. Budu sledovat kampaň do Evropského parlamentu, jak ji bude hnutí ANO vést. Rozhodnu se asi v druhé polovině roku,“ okomentovala situace Věra Jourová pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Už toho bylo dost, říká Jourová. Nechce být eurokomisařkou, možná si dá pauzu od politiky

Jako největší nebezpečí kampaně do eurovoleb označila Jourová dezinformace a nesplnitelné sliby. „Máme jiné názory na problematiky, které ona zastávala, ve většině věcí jsme nesouhlasili s tím, co řešila,“ popsal Andrej Babiš pro CNN Prima NEWS, zda by o Jourovou v hnutí stáli.

Podle Babiše jsou navíc eurokomisaři nikým nevolení úředníci, kteří přes peníze chtějí rozhodovat o tom, kdo bude ve vládě a kdo bude premiér. „To je špatně a doufám, že to změníme v evropských volbách,“ tvrdí Babiš pro CNN Prima NEWS. Jestli lituje, že Jourovou do Komise poslali, nechtěl komentovat.

Minulý rok opustila hnutí výrazná europoslankyně Dita Charanzová a zdůvodnila to nesouhlasem s Babišovou agresivní prezidentskou kampaní. Už před ní pak odešly další výrazné tváře Pavel Telička, Ivan Pilný, Andrea Krnáčová nebo Petr Vokřál.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Špidla: Koruna byla smrtí českých úspor. Euro nepovede ke zdražování, doplnila Nerudová

Tagy: