Období náročné na psychiku: Přehled potravin, které pomáhají snižovat úzkost

Smutná žena v karanténě

Rozhovor s psychologem Janem Kulhánkem

Díky konzumaci některých potravin se podle lékařů můžete cítit méně nervózní. Navíc pomáhají posílit imunitu...

Současná situace přináší ještě stále mnoho stresu, který podle lékařů zhoršuje pocity špatné nálady nebo úzkosti a zároveň potlačuje imunitu. Je nicméně možné, že i po odložení roušek v mnoha lidech zůstane pocit úzkosti nebo se nově rozvine po zkušenostech, které nás tak významně poznamenaly. Profesor Jiří Ruprich a jeho kolektiv ze Státního zdravotního ústavu v této souvislosti připomíná, že v době, kdy nás nepříjemné psychické problémy a stres ohrožují (a to nejen pokud jde jen o současnou situaci, ale pokaždé), je vhodné soustředit se ve stravování na konkrétní živiny, které úzkost umí snížit. „Zacílení na některé potraviny má dvojí účinek - můžete se cítit méně nervózní a posílíte svou imunitu,“ uvádí v Jiří Ruprich v odborném textu na webu ústavu. O jaké konkrétní živiny, resp. potraviny, se jedná?

Potraviny bohaté na zinek a hořčík

Škeble, slávky, kešu oříšky, játra, hovězí maso nebo žloutky. To jsou potraviny, které obsahují značné množství zinku. Ten má určité účinky i boji proti virům. Významný je i hořčík, jehož nedostatek může být podle odbrníků velmi pravděpodobně spojen s depresivními stavy. „Potraviny bohaté na hořčík vám mohou pomoci cítit se klidněji a podporují imunitu. Stres může ovlivnit hladiny hořčíku,“ uvádí se v textu Jiřího Rupricha. Mezi potraviny s vyšším obsahem hořčíku patří luštěniny, ořechy, semena, listová zelenina a celá zrna. Spolu s hořčíkem je pak vhodné doplňovat i vápník.

Vitamíny skupiny B

Podle odbornice na zdravou výživu Jarmily Mandžukové může lidem v úzkosti velmi pomoci i zvýšený příjem vitamínů skupiny B. „Stav úzkosti, nervozitu, depresivní stavy (…) může způsobovat nedostatek vitamínu B3,“ upřesňuje Mandžuková. Jeho nejbohatšími zdroji jou zejména tuňák, játra, krůtí a králičí maso, slunečnicová semínka, fazole, petržel či hrášek. Stavy melancholie pak podle výživové expertky lze upravit i zvýšenou konzumací potravin obsahujících vitamín B1. Mezi ně patří především droždí – jak čerstvé tak sušené pivovarské, otruby, vepřové maso, hrášek, ovesné vločky, špenát či vlašské a lískové oříšky.

>> DOPORUČUJEME: Příprava ovesných vloček je hravě jednoduchá, chutnají skvěle naslano i nasladko a navíc rychle zaženou hlad. Nechte se inspirovat nejlepšími recepty z vloček.

Potraviny bohaté na „céčko“

Nezapomínejte ani na tolik důležitý vitamín C, který podle uvedených informací v některých studiích prokázal podporu imunitního systému. Velmi bohaté jsou na něj citrusové plody a červené papriky, dále černý rybíz, jahody, šípky, řeřicha, kiwi či růžičková kapusta.

Koření

Koření, jako je zázvor, česnek, kurkuma a kapsaicin (z chilli papriček) je podle Jiřího Rupricha také prospěšné a lze ho snadno přidat do polévek, dušených pokrmů, míchaných smaženin nebo salátů.

Tučné ryby

Tučné ryby, jako třeba losos, sardinky, makrela nebo pstruh, obsahují omega-3 mastné kyseliny. „Studie na studentech medicíny v roce 2011 byla jednou z prvních, která ukázala, že omega-3 (EPA+DHA) mohou pomoci snížit pocit úzkosti,“ popisuje Ruprich. (Inspirace: Losos na nejrůznější způsoby)

Potraviny bohaté na probiotika

Podle lékaře je vhodné zaměřit se v „protiúzkostné“ stravě i na kysané zelí, kvašené okurky, kysané mléčné výrobky či fermentované nápoje (např. kombucha). (Inspirace: Připravte si výtečné pomazánky z tvarohu a čerstvých sýrů)

„Antioxidační potraviny“

Tyto potraviny mohou podporovat imunitní systém. Lze sem obecně řadit obvykle sloučeniny síry (pór, cibule a česnek), antokyany (lilek, hrozny a bobule), beta-karoten (dýně, mango, meruňky, mrkev, špenát a petržel), katechiny (červené víno a čaj), měď (mořské plody, libové maso, mléko a ořechy).

- iks-; s využitím: Szu.cz/uploads/CZVP/Vyziva_nalada_stres.pdf; Co jíst, když… (autorka Jarmila Mandžuková)

Tagy: