Rakouský skokan na lyžích skáče skoro slepý, má vzácnou oční vadu

Skokani na lyžích patří obecně k nejodvážnějším sportovcům. Spouštějí se z vysokého a prudkého nájezdu závratnou rychlostí a pak se vrhají do hlubin. Dobré pro ty, kteří mají všechny smysly v pořádku. Ale co když tomu tak není?

Vždyť při té vší rychlosti a adrenalinu je samozřejmě základní mít vše takzvaně v merku, a tedy dobře vidět. Jenže rakouský reprezentant Philipp Aschenwald na letošním Turné čtyř můstků létá prakticky naslepo. Podle rakouského deníku Kurier trpí šestadvacetiletý skokan z tyrolského Ramsau im Zillertal vzácnou oční vadou.

Aschenwald je na levé oko téměř slepý. Při rutinním vyšetření mu diagnostikovali keratokonus, vzácné oční onemocnění, při kterém se rohovka kuželovitě vyklenuje. Bez včasné léčby hrozí, že se rohovka bude stále ztenčovat a vysychat.

„Na levé oko vidím jako krtek,“ popisuje Aschenwald, který v říjnu 2021 podstoupil operaci. Nyní by měl skákat pouze s tvrdými kontaktními čočkami, které by jeho oční vadu korigovaly.

Kontaktní čočky nedorazily včas

Jenže nastal problém. Čočky nedorazily včas, aby je měl na probíhající nejprestižnější skokanské turné. „Čočky se musejí individuálně nasadit a ještě přizpůsobit,“ prozrazuje Aschenwald a smutně dodává: „Objednal jsem je, ale dorazí až po turné, takže momentálně musím skákat bez nich.“

I přes tento zjevný handicap se Rakušanovi daří. V prvním závodě 29. prosince obsadil v německém Oberstdorfu 22. místo, na Nový rok skončil v Garmisch-Partenkirchenu sedmadvacátý.

„Jsem rád, že moje pravé oko a mozek dokáží tento handicap tak dobře kompenzovat,“ říká Aschenwald, který se nevymlouvá a odhodlaně tvrdí: „Ještě jsem tady nic velkého nepředvedl, nejsem spokojený se svými výsledky, protože se nerad řadím mezi průměr. Ale zároveň nechci říkat, že kvůli mým očím je všechno na nic.“

Proto se těší, až už bude mít čočky. Když s nimi skákal poprvé, byl úplně zmatený. „Říkal jsem si: Jsi hloupý, teď konečně vidím všechno v HD.“ Tedy ve vysoké kvalitě jako zdravý člověk. O to pozoruhodnější jsou jeho nynější výkony.

Tagy:
nemoc Rakousko skoky na lyžích Turné čtyř můstků Philipp Aschenwald oční vada keratokonus