Recept na nezapomenutelnou (pod)zimní dovolenou: Hallstatt a Gosau v Rakousku

Přemýšlíte kam vyrazit během chladnější poloviny roku? Na naplánování (pod)zimní dovolené je právě teď nejvhodnější doba. Pokud máte rádi historii, přírodu a místa bohatá na tradice a kulturu, určitě neprohloupíte, když si za cílovou stanici vyberete rakouskou oblast Solná komora, konkrétně městečka Gosau anebo Hallstatt u stejnojmenného jezera. Krásná příroda, historie tamních solných dolů, výlety po jezeře a jeho okolí i sportovní vyžití - poznat a vyzkoušet si při návštěvě místa, které se právem skví na seznamu UNESCO, můžete všechno z toho.

Městečka Hallstat a Gosau se zaslouženě honosí titulem jedněch z nejzajímavějších míst v Rakousku. Vyžití tady najdou všichni.

Solná komora (Salzkammergut), jedna z nejnavštěvovanějších oblastí Rakouska

Nachází se ve středním Rakousku, konkrétně na území spolkových zemí Salcbursko, Horní Rakousy a Štýrsko, v Severních vápencových Alpách, jejichž jednotlivé hřbety od sebe oddělují jezerní pánve.

Oblast Solné komory ze tří světových stran ohraničují pohoří Totes Gebirge, masiv Dachsteinu, Tennengebirge a dále také Berchtesgadenské Alpy.

Od roku 1997 je část Solné komory, konkrétně okolí Dachstein a Hallstattu součástí seznamu Světového dědictví UNESCO

Aktivní dovolená plná poznání a zážitků

Dobrodruhy uchvátí túry v horách a výlety po jezerech a jejich okolí, sportovně založeným návštěvníkům udělá radost možnost jízdy na elektrokolech nebo na koních. A ti, kteří se rádi nechávají unést historií, si s nostalgií povzdychnou už při samotném příjezdu po silnici do Hallstattu, která pro zdejší region znamenala významný krok směrem k okolnímu světu. A zapomínat bychom neměli ani na nejzákladnější potřeby - zdejší gastronomie udělá dobře všem skupinám i věkovým kategoriím.

Z oblasti Solné komory se budete vracet plní dojmů. Při plánování dovolené se může stát, že nebudete vědět s čím začít. Tohle místo toho nabízí vážně hodně.

Podzimní dovolená

Kdo Rakousko zná, ví, že jeho návštěvou neudělá chybu v žádném ročním období. A to ani v měsících, kdy z přírody mizí barvy a okolí postupně šedne podobně, jako na mnohé sedá podzimní splín. Návštěva Solné Komory se může stát velmi účinným způsobem, jak se tomu vzepřít a naopak si dobu, kdy se příroda ukládá ke spánku, užít.

Sportovní turistika s podtóny adrenalinu i nádechem romantiky, tak by se ve zkratce dalo popsat vyžití v Solné Komoře a okolí.

Pěší turistika

Zdejší příroda naprosto uchvátí každého, kdo touží po dobrodružství a současně troše klidu. Žije tu velmi vzácná fauna i flóra.

Kdo se vydává na průzkum nejraději po svých, ten si může vybrat mezi dlouhými procházkami rovinatými údolími i po vysokohorských ferratách a dalších horolezeckých stezkách všech úrovní obtížnosti. Vždy se ovšem jedná o prvotřídní turistické stezky, na kterých vás podle vašeho přání může, ale nemusí provázet průvodce.

Při túrách se navíc návštěvníkům otevírá dech beroucí výhled na majestátní Dachstein a impozantní Gosaukamm. Tohle pohoří tvoří mimořádné pozadí města Gosau, z něhož se za dvě hodiny chůze dá dostat k Löckernmoos. Trasa vede kolem impozantních lomů k brusným kamenům. Lesní stezky, které jsou dobře značené, se stoupá až k Löckernsee a více než deset tisíc let starému vřesovišti. Místo vhodné pro meditaci i odpočinek je skryté v lese a nejen díky dokonalému tichu bylo zvoleno nejkrásnějším místem Horního Rakouska.

Kamkam.eu

Exkluzivní turistický portál se zaměřením nejen na zimní a letní dovolenou v Rakousku. Pokud hledáte inspiraci k vaším cestám, neváhejte navštívit Kamkam.eu

SalzAlpen Tour - trasa oceněná „Turistickou pečetí pro prémiové stezky“. Vede z Kirchenwirt v Gosau přes vesnici, dále stinnými lesy, podél zurčících potoků. Šancí ke krátkým přestávkám nabízí dost a je tak ideální i pro rodiny s dětmi.

Túra kolem jezera Gosausee zase nabízí úchvatný výhled na „krále“ Dachstein. Asi hodinu a půl dlouhá cesta kolem jezera není náročná a turisté z ní vidí lesy ve strmém svahu a kolmé skály na jedné straně a rozlehlé louky na straně druhé.

Kdo touží po troše adrenalinu, zvolí stezku Dastein. Přes Gosau zdatnější turisty dovede až do Bad Goisernu a odmění je výhledem na Hallstattské jezero. Nejvyšším bodem etapy je vrchol v 1 629 metrech. Ti výkonnější se pak mohou vydat k malému kostelíku Kalmoos a rustikální chatě Goiserer, kde se lze odměnit vyhlášenými pochoutkami.

Kdo bude potřebovat poradit s výběrem či doporučením trasy, může se obrátit na tým Vitalhotelu Gosau.

Cyklistické trasy

I cyklisté si Hallstatt zamilují. Region Dachstein - Salzkammergut je už šest let certifikovaným regionem pro horská kola. Na milovníky jízdy na kole tu čeká 70 bezvadně značených tras delších než 1450 kilometrů. Opět je možné k výletu na kole přizvat zkušeného průvodce a začátečníci si mohou dopřát kurz správné techniky jízdy na kole.

Ať už jste biker s oblibou v náročném horském terénu s převýšením, nebo spíš fajnšmekr, který se rád kochá ubíhající krajinou, jste tu správně. Objevovat se tu dají rustikální chatrče, křišťálově čistá jezera i příroda sama.

Mimochodem, už zmíněný Vitalhotel Gosau leží v samém středu cyklistického ráje, rovnou na jedné z cyklostezek. Získat tu můžete mapu se všemi cyklotrasami i samotná kola, a to i ta s elektropohonem.

Dachstein Tour patří k nejoblíbenějším cyklistickým túrám v regionu. Kdo má čas a kuráž, může projet všech více než 337 kilometrů skrz tři spolkové země. Kdo chce může si vybrat ze tří tras podle obtížnosti, značené jsou podle zavedeného zvyku - černá, červená a modrá, a využít může také možnosti přepravy zavazadel a ubytování přes noc. Na téhle cyklotrase bikeři překonají až 7 900 výškových metrů. Zlatým hřebem je výhled na Hallstattské jezero.

Kdo chce obdivovat Salzkammergut z výšky, toho lanovka Gosaukammbahn vyveze přímo nahoru na další vrchol hory. Když dorazií na vrchol Gosaukamm, můžete velmi pohodlně zastavit na Zwieselalm. Okamžiky potěšení jsou tam předem naprogramovány. Prostřednictvím lahodných lahůdek i prostřednictvím pohádkového výhledu na oblast světového dědictví UNESCO.

Jak byste chtěli strávit dovolenou v Solné komoře?

Zimní dovolená

Člověka může napadnout - když Rakousko v zimě, tak především lyže. A je to pravda. A ke sjezdovkám na tradiční způsob se dostaneme. Ale byla by škoda si nepředstavit další způsoby, které vás v okolí Hallstattského jezera mohou zabavit.

Celá řada způsobů jak si dopřát kvantum zážitků

Pohled na zasněžené kopce a lesy kolem je ztělesněním pohádky. A k té patří sáně tažené koňmi. Romantická jízda nabízí jedinečnou možnost jak prozkoumat zasněžené údolí Gosau a přitom relaxovat. K mání je možnost také noční vyjížďky - i s průvodcem.

Zaručenou zábavou pro malé i velké jsou také výlety na sněžnicích. Dají se tak podnikat pěší túry po horách nebo pohádkovým lesem Gosau. A kdo se obejde rád bez sněžnic, tomu poslouží lanovka Panoramajet. Odtud se dá dojít k chatě Hornspitzbahn, kde prodávají regionální delikatesy. Ty jen umocní zážitek při pohledu na panoramatický výhled.

A doporučit se dá také výlet na náhorní plošinu Krippenstein. Hlavní roli v tomto případě hraje opět lanovka. Ale dopřejí vám tak i vyjížďku se psím spřežením, lezení v ledu, létání balónem nebo freeride. Ať se člověk rozhodne pro cokoli z toho, vždy má na očích 360 stupňové horské panorama.

K vyhledávaným disciplínám tu patří také airboarding. Sjezdovek v regionu Dachstein, které tuto moderní variantu zábavy na sněhu nabízejí, je dost. „Jízdu na prkně po sněhu“ tu všechny zájemce ochotně naučí vyškolený personál a potřebné vybavení si lze samozřejmě půjčit.

Lyže a snowboard

140 perfektně upravených kilometrů sjezdovek všech úrovní náročnosti pro lyže i snowboard. Svoji správnou trasu tam najde každý. Z Vitalhotelu Gosau jsou to k nejbližší sjezdovce pouhé dva kilometry a lyžaře i snowboardisty na ni dopraví bezplatný kyvadlový autobus až k vleku a později i zpět do hotelu.

Během sezóny je v oblasti Solné komory v provozu 72 vleků, včetně 9 kabinkových a 12 sedačkových lanovek.

O malé i velké, pokročilé i začínající lyžaře se tu velmi dobře postarají vyškolení instruktoři. A zkušený personál se postará také o veškeré potřebné vybavení, které si lze půjčit. Je možné také využít komplexní skiservis.

Freesports Arena Krippenstein je správným místem pro fanoušky zimních sportů a i to těch adrenalinovějších. Přírodní lyžařský areál ve výšce 2100 metrů zaručuje vyžití, na které se nezapomíná. 11 kilometrů sjezdovek láká i freeridery a za návštěvu rozhodně stojí i funpark.

Běžky a brusle

Solná komora je rájem i pro běžkaře. Vstup na běžeckou stopu je přímo u hotelu Vitalhotel Gosau a na své si přijdou zkušení běžkaři i začátečníci. Gosau nabízí tyto trasy:

Stezka pohádkovým lesem - délka 10 km, střední obtížnost, vede podél Gosaubachu do Hintertalu. Běžkaře na ní čekají pohádkově zasněžené lesy, pole i kavárny a hostince. Je ideální pro pokročilé běžkaře.

Sportovní stezka - délka 5 km, náročnější obtížnost, výchozím bodem je Gasthof Gamsjäger v Gosau Hintertal. Skrz les se mírně stoupá, za ním následuje prudký kopec k přehradě Gosau, trasa pokračuje údolím, kde je možné načerpat síly v hostincích.

Sluneční stezka - délka 5 km, nenáročná obtížnost, cílem je sportovní centrum v Gosau. Běžkaři se kloužou po zledovatělém Gosaubachu směrem k horskému panaramatu světa Dachstein. Následuje mírný kopec, který se zdolá směrem nahoru i dolů. Trasa vhodná pro začátečníky.

Tagy: