Británie bude mít prvního premiéra s indickými kořeny. Rishi Sunak míří do Downing Street

Rishi Sunak

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Britská Konzervativní strana potvrdila Rishiho Sunaka jako svého nového lídra. Zároveň se stane novým premiérem Spojeného království. Před své spolustraníky předstoupí v 15:30 SELČ. Sunak v souboji o lídra konzervativců vyhrál poté, co jeho protikandidátka Penny Mordauntová z klání odstoupila. V čele země Sunak nahradí dosavadní premiérku Liz Trussovou, která ho letos na počátku září předstihla v obdobné volbě do čela konzervativců.

Poté, co se Boris Johnson v neděli vzdal boje o premiérský post, se v politickém klání utkal bývalý ministr financí Sunak s předsedkyní britské dolní komory Penny Mordauntovou. Ta však nakonec kvůli nedostatečné podpoře poslanců ze souboje odstoupila. Svému vítěznému oponentovi na Twitteru vyjádřila plnou podporu.

„Chci spravit naši ekonomiku a sjednotit naši stranu. Integrita, profesionalita a zodpovídaní se budou patrné na všech vládních úrovních. Budu pracovat dnem i nocí, abych potřebnou práci vykonal,“ sdělil Sunak své záměry na sociálních sítích ještě v neděli před zvolením. Za své hlavní hodnoty uvádí patriotismus, férovost a tvrdou práci.

Nového šéfa konzervativců má nyní po získání podpory 193 poslanců král Karel III. pověřit sestavením vlády. Politik s indickými kořeny převezme správu země po Liz Trussové, která se ve funkci udržela po rekordně krátkou dobu. Sunak se tak stane již třetím britským premiérem v období dvou měsíců. Odchodu končící premiérky předcházely zmatky kolem kontroverzních plánů konzervativní vlády, které podkopaly důvěru trhů i britské veřejnosti ve schopnost ministerské předsedkyně vést zemi v době energetické krize, vysoké inflace a nejistoty vyvolané válkou na Ukrajině.

Těším se na spolupráci, vzkazuje Fiala

Sunakovi po oznámení vítězství již začínají chodit gratulace od hlav států z celého světa. „Věřím, že uspěje v jeho zodpovědné úloze jako příští premiér. Těším se na pokračování ve skvělé spolupráci mezi Českou republikou a Spojeným královstvím,“ vzkázal na Twitteru premiér Petr Fiala.

„Ať se mu daří. Nehledě na naše politické rozdíly budu dělat vše k vybudování konstruktivního pracovního vztahu,“ napsala skotská premiérka Nicola Sturgeonová. Gratulaci však kvůli napjatému vztahu s anglickou vládou spojila i s výhradami: „Pro Skotsko se stává dalším premiérem, kterého jsme nezvolili. Abychom uchopili naši budoucnost do vlastních rukou, musí Skotsko získat nezávislost.“

Tagy:
premiér Rishi Sunak Konzervativní strana Penny Mordauntová