Rolbař vychytal Carolině v nouzi vítězství. Disney teď o hrdinovi z NHL chystá film

Hned bylo jasné, že se tento příběh narodil pro filmová plátna. Tým hokejové NHL Carolina Hurricanes přišel letos 22. února v zápase s Torontem Maple Leafs o oba brankáře – Jamese Raimera i Čecha Petra Mrázka. V těchto nouzových situacích je k dispozici tzv. pohotovostní brankář. Tím byl pro tento duel David Ayres. Musel do výstroje a stal se přes noc nejznámějším rolbařem na světě. Dvaačtyřicetiletý „stařík“ při jednorázovém záskoku „Hurikánům“ vychytal vítězství. Teď by měla jeho pohádkovou story zfilmovat společnost The Walt Disney Company.

Na 22. února 2020 David Ayres nikdy nezapomene. Měl sice brankářské zkušenosti, ale k NHL, tedy nejlepší hokejové soutěži světa, přece jen ve své kariéře předaleko. I kvůli tomu, že jako mladý podstoupil transplantaci ledviny. A tak se spíše než chytání věnoval práci rolbaře u týmu Toronto Marlies, farmě slavného klubu Maple Leafs.

Ve 42 letech se dostal do pozice tzv. univerzálního záložního gólmana. I tak byla šance, že někdy nastoupil ve hvězdné lize, naprosto mizivá. Jenže duel mezi domácím Torontem a Carolinou přinesl v brance hostí dvě „oběti“. Zápasová jednička James Raimer se zranila hned v úvodu zápasu.

V tu chvíli seděl Ayres se svou ženou Sarah v hledišti. Kvůli nastalé situaci musel pohotovostní gólman manželku opustit a bleskově podepsat smlouvu s „Hurikány“ v hodnotě 500 dolarů. Dostal dres se jménem, což už byl sám o sobě velmi cenný suvenýr. To ještě netušil, že s ním zamíří na led. Ve 32. minutě totiž musel po tvrdé srážce odstoupit i Petr Mrázek.

„To mě po**r,“ přidala v daný okamžik na Twitter Ayrsova žena. Nečekaný náhradník musel do akce. Aby vše bylo ještě více bizarní, betony, vyrážečku a lapačku vyfasoval narychlo v bílo-modrých barvách, které souzní s Torontem.

Z prvních dvou střel sice dostal dva góly, ovšem poté už Carolinu podržel osmi zákroky. Pomohl jí tak ke dvěma bodům za výhru 6:3 a stal se první hvězdou utkání. „Nestává se tak často, že byste si během zápasu vytvořili parádní vzpomínku. Ale je to přesně to, proč tohle děláte,“ promlouval k hráčům kouč „Canes“ Rod Brind’Amour.

To se poštěstí jednou za život

Nešlo se divit, že všechna média žadonila po rozhovoru s doposud neznámým chlapíkem, který spasil Hurricanes. Jméno rolbaře se posléze dočkalo obří popularizace.

„Úžasné. Na tomhle ledě jsem byl mnohokrát bez fanoušků a s nimi je to úplně jiný zážitek. Tohle se mi poštěstí jednou za život,“ řekl Ayres k neopakovatelném zážitku z Air Canada Centre.

V následujících dnech a týdnech se díky svému představení dostal do mnoha televizních a rádiových show. Vítězná Ayresova hokejka zamířila do Síně slávy. A další dohra památného únorového duelu je teď na řadě.

Objevily se desítky zájemců, kteří by rádi dostali rolbařův příběh na filmová plátna. Mezi potenciálními producenty byl původně také známý britský komik James Corden. Nakonec by se vytvoření snímku měla zhostit hollywoodská společnost The Walt Disney Company. Oznámila to už zmiňovaná manželka Sarah v podcastu The PP1 Podcast.

V rozsáhlém rozhovoru mimo jiné zmínila i zajímavá fakta, která provázela Ayresův jediný start v NHL. „Před tím zápasem jsme si společně zašli do posilovny, vyběhli jsme hrozně moc schodů. Pak Dave spořádal fakt hodně sendvičů... Upřímně se divím, že se vůbec dokázal na těch bruslích hýbat,” zasmála se.

Nakonec se pohyboval velmi obratně. A díky tomu si bude moci před necelými osmi měsíci bezejmenný správce ledové plochy v Torontu zajít za rok, dva do kina na film o sobě samém.

Tagy: