Snaží se Rusko trumfnout Západ? Vakcína Sputnik V dosahuje 92procentní účinnosti, tvrdí

Ruská vakcína

Ruská vakcína proti nemoci COVID-19 Sputnik V dosahuje 92procentní účinnosti. Podle agentury Reuters to ve středu oznámily ruské úřady s tím, že se jedná o předběžný výsledek klinického testování přípravku. Zájem o výrobu této vakcíny ve svých farmaceutických podnicích podle ruského ministerstva zdravotnictví projevilo Turecko.

Rusko začalo svou koronavirovou vakcínu testovat v srpnu, jako první země na světě. Schválení pro pokusné účely následovalo v září, tedy ještě před zahájením rozsáhlých klinických testů.

Předběžné výsledky z takzvané třetí fáze testování ve středu zveřejnil Státní investiční fond RDIF, který se na vývoji přípravku podílí. Podle něj data pocházejí od 16 tisíc z celkem 40 tisíc pokusných pacientů, kterým jsou podávány dvě dávky v rozmezí tří týdnů.

O vakcínu projevilo zájem Turecko

Podle Reuters se Rusko snaží udržet krok se západními výrobci, kteří vyvíjejí vlastní očkovací látky proti koronaviru. Oznámení přichází jen dva dny poté, co americká farmaceutická společnost Pfizer spolu s německou firmou BioNTech ohlásily, že jimi vyvíjená vakcína je účinná z více než 90 procent. Jako první to doložily daty z rozsáhlé klinické studie.

O ruskou vakcínu podle Moskvy projevilo zájem Turecko. „Šéf tureckého ministerstva zdravotnictví vyjádřil zájem zorganizovat výrobu Sputniku V v tureckých farmaceutických zařízeních, až budou provedeny toxikologické testy stanovené místní legislativou,“ uvedlo podle agentury Interfax ruské ministerstvo zdravotnictví s tím, že ministr Michail Muraško ujistil svůj turecký protějšek o připravenosti tyto testy provést v certifikované laboratoři.

Turecké ministerstvo zdravotnictví prohlášení dosud nekomentovalo. Jeho šéf Fahrettin Koca nicméně v úterý na Twitteru potvrdil, že měl s Muraškem telefonický rozhovor. „Vyměnili jsme si názory na záležitosti ve zdravotnickém sektoru, na kterých spolupracujeme, jmenovitě na úsilí získat vakcínu proti COVID-19 a na mezinárodní operaci, které se účastníme,“ napsal Koca.

Někteří Sputnikem V očkovaní lékaři se nakazili

Rusko momentálně testuje dvě covidové vakcíny a podle prezidenta Vladimira Putina se v brzké době chystá schválit třetí. Vakcínou Sputnik V již ruské úřady očkují některé zdravotníky, ačkoliv ještě neskončilo její testování.

Operativní štáb Altajského kraje na jihovýchodě Ruska ve středu uvedl, že tři ze 42 lékařů pokusně očkovaných vakcínou Sputnik V v tomto regionu se opět nakazili koronavirem. Podle úřadů nicméně vakcinace vykázala pozitivní výsledek. „Imunita nemocných lékařů, kteří podstoupili očkování, se patrně do doby setkání s původcem covidu nestihla vytvořit. Jenom to mohlo být příčinou nákazy lékařů,“ uvedl zdravotnický štáb.

Tagy: