Naštvaní Arméni kvůli příměří zdemolovali parlament. V Ázerbájdžánu se naopak slaví

Protestující v Jerevanu

Zatímco v Baku se slavilo, v Jerevanu vnikli protestující do vládní budovy

Dav demonstrantů pronikl do arménského úřadu vlády v hlavním městě Jerevanu a požadoval odstoupení premiéra Nikola Pašinjana. Důvodem protestů byla dohoda o ukončení arménsko-ázerbájdžánské války o Náhorní Karabach, kterou podepsaly v noci z pondělí na úterý Arménie a Ázerbájdžán za účasti Ruska. Mnozí Arméni totiž považují dohodu za zradu.

Stovky lidí vyšly do ulic Jerevanu poté, co tamní premiér Nikol Pašinjan oznámil zprávu o mírové dohodě o uspořádání v Náhorním Karabachu. „Nevzdáme se naší země,“ křičeli lidé na hlavním náměstí. Demonstranti také vnikli do úřadu vlády i parlamentu. V budově rozbíjeli okna, podlaha byla plná střepů. Jak uvedl web Euronews, lidé hledali premiéra Nikola Pašinjana, po němž chtěli, aby odstoupil z funkce.

V Baku se slavilo

Někteří z nich pronikli i do kanceláře předsedy vlády. Pašinjan okomentoval celý incident na svém facebookovém profilu slovy: „Počítač, hodinky, parfém a řidičský průkaz. To vše mi ukradli,“ napsal premiér a dodal, že je v Arménii a pokračuje ve své práci předsedy vlády.

Vládní budovu v arménské metropoli nyní hlídá policie. Demonstrantů ve městě ubylo, v ulicích zůstaly jen desítky lidí.

Zatímco v Jerevanu se protestovalo, v hlavním městě Ázerbájdžánu Baku probíhaly oslavy. Ulice hlavního města byly plné, lidé tančili na autech a mávali vlajkami Ázerbájdžánu a Turecka.

Nejhorší konflikt od 90. let minulého století

Obě země v noci z pondělí na úterý podepsaly za účasti Ruska dohodu o ukončení bojů v této Armény obývané enklávě na ázerbájdžánském území. Bojující strany podle dohody zůstanou na dosavadních pozicích, čímž Ázerbájdžán získá zpět pod kontrolu významnou část Náhorního Karabachu a přilehlých okupovaných území. Na dodržování dohody budou dohlížet jednotky ruské mírové mise. Zatímco arménský premiér Nikol Pašinjan dohodu označil za bolestivou, ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev ji považuje za základ k urovnání dlouholetého konfliktu.

Současný konflikt o Náhorní Karabach vypukl letos 27. září a byl nejhorší od 90. let minulého století. Zemřelo během něj několik tisíc lidí.

Tagy: