Za vysoké ceny potravin si můžeme sami. Za dovoz budeme ještě rádi, tvrdí Rusnok

Jiří Rusnok byl hostem pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

K VĚCI 18.8.2023

Za vysoké ceny si můžeme sami, tvrdí bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok. Tím, že jsme na sílu upřednostňovali české potraviny, jsme vytvořili oligopolní situaci pro velké potravinářské výrobce, kteří si ze své pozice mohli diktovat výši marže. Postupem času naše potravinářské národovectví ustoupilo a začínáme tlačit na prodejce, aby více spoléhali na dovoz, řekl Rusnok v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

„Český potravinářský trh je málo konkurenční, zejména v oblasti velkých dodavatelů. Vytvořili si určitý bezpečnostní polštář. Věděli, že většinu produkce prodají, protože trh je na nich výrazně závislý. A mohli si navýšit marže,“ řekl Rusnok a dodal: „Trochu jsme si to způsobili sami.“ Narážel na kampaně, které v minulosti silně vyzdvihovaly české potraviny před zahraničními. A zejména ty polské označovaly za špatné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ředitel IKEM Stiborek končí. Válek přijal jeho rezignaci kvůli údajnému byznysu s úvěry

Navzdory tomu, že podíl obchodních řetězců je na trhu relativně velký a může působit konkurenčně, ve skutečnosti od sebe navzájem kopírují chování. Což podle Rusnoka vedlo k onomu výraznému zdražení.

Ekonom také konstatoval známý fakt, tedy že i když zvýšení cen může působit dramaticky, tak jsme se ve skutečnosti jen přiblížili standardní západoevropské úrovni. „Ovšem samozřejmě z hlediska příjmů občanů to znamená, že si mohou dovolit méně.“

Tagy:
ceny potravin K věci ekonomika politika DPH Jiří Rusnok