Ředitel IKEM Stiborek končí. Válek přijal jeho rezignaci kvůli údajnému byznysu s úvěry

Vlastimil Válek a Michal Stiborek

Tisková konference Vlastimila Válka k rezignaci ředitele IKEM

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přijal v pátek ráno rezignaci ředitele Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michala Stiborka. Ten měl podle webu Seznam Zprávy vydělat desítky milionů korun půjčkami s velmi vysokým úrokem. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je rezignace ředitele správným řešením. Naproti tomu šéfku poslanců ANO Alenu Schillerovou podle jejích slov překvapilo, že ministr Válek nereagoval dříve. Sám Stiborek uvedl, že za jeho odchodem jsou osobní útoky novinářů a chce se soudně bránit.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek o rozhodnutí informoval na mimořádné tiskové konferenci. V jejím úvodu řekl, že obvinění od počátku považoval za velmi závažná a nebral je na lehkou váhu. V pátek ráno jednal se Stiborkem, který mu nabídl rezignaci. Podle pozdějšího vyjádření mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba úřad vyhodnotil během dní situaci jako neudržitelnou. A pokud by Stiborek nerezignoval, byl by odvolán, uvedl mluvčí.

ČTĚTE TAKÉ: Šikanózní zdravotnictví odrazuje mladé, tvrdí Dostál. Popsal větší problém, než je výše platů

Řízením IKEM v plném rozsahu pověřil Válek dosavadního statutárního zástupce ředitele Jiřího Malého. Jeho úkolem bude podle ministra především zajistit pokračování kvalitního fungování IKEM, vyřešení vnitřních sporů, dohled nad bezproblémovou realizací investic a ujištění veřejnosti, že současná situace nemá žádný dopad na fungování nemocnice a péči o pacienty.

Předseda vlády Petr Fiala tento krok ocenil a uvedl, že se jedná o správné řešení. „IKEM je špičkové medicínské centrum, které každý den zachraňuje lidské životy a dělá excelentní vědu. Rezignaci pana ředitele považuji za první nutný krok k tomu, aby se organizace vrátila k běžnému fungování, vytvářela klidné a inspirativní prostředí pro špičkové lékaře a zdravotníky a mohla nadále poskytovat tu nejkvalitnější zdravotní péči a v rámci vědecké činnosti přicházela s novými léčebnými postupy,“ uvedl Fiala na sociální síti X.

Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová nic jiného než konec ředitele IKEM neočekávala. „Svou kauzu nedokázal vysvětlit. Překvapuje mě, že ministr Válek nereagoval dřív a naopak to celé ještě hájil,“ uvedla. Válek ve středu na Stiborkovu adresu uvedl, že prošel prověřováním Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ).

Podle serveru Seznam Zprávy si Stiborek vydělal desítky milionů půjčkami na vysoký úrok. Stiborek ve čtvrtečním rozhovoru pro web Blesk.cz odmítl, že by se během svého podnikání dopustil něčeho protiprávního. Informace považuje za řízenou likvidaci a vyřizování účtů.

V pátek pak na webu nemocnice označil za důvod své rezignace osobní útoky novinářů. „Osobní útoky webových novinářů ze serveru Seznam Zprávy, kteří z mého někdejšího, tři roky již neprobíhajícího, legálního podnikání uměle vyrobili dehonestační kauzu, mi bohužel znemožňují pokračovat v péči o dobré jméno IKEM,“ uvedl a dodal, že svoji pověst hodlá bránit soudní cestou.

Stiborek působil od roku 2011 jako ekonomický a provozní ředitel institutu, v čele IKEM byl od roku 2018.

Společnost Glenias House, jejímž je Stiborek jediným jednatelem a majitelem, půjčovala peníze prostřednictvím firmy Califica, do které měla postupně poslat minimálně 54 milionů korun. Califica ovládaná Jaroslavem Holanem, odsouzeným v jiné kauze za zpronevěru, následně půjčovala peníze jednotlivým zájemcům za úrok 48 procent ročně a s vysokými smluvními pokutami, i 140 tisíc korun za den. Blesku Stiborek řekl, že neznal koncové uživatele půjček. Od Holana měl informace, že se jedná o půjčky podnikatelským subjektům.

Peníze, které Stiborek do firmy vložil, pocházely podle něj z rodinných peněz, jež získal prodejem domu a bytu, část si vydělal na vysokých manažerských pozicích a část si půjčil. Stiborek uvedl, že s podnikáním skončil v únoru 2020.

Tagy:
podnikání půjčka Petr Fiala Vlastimil Válek ministr zdravotnictví Michal Stiborek Institut klinické a experimentální medicíny Jiří Malý