CNN Prima News ceny potravin

ceny potravin

Výpis příspěvků ke štítku „ceny potravin“

Čtvrtka másla za 140 korun. Tolik bychom zaplatili v roce 1989 v přepočtu na dnešní mzdy

Ceny másla v současnosti astronomicky stoupají, jenže čtvrtka (250 gramů) je pořád mnohem levnější než před sametovou revolucí. „Za komunismu máslo určitě nepatřilo k levným potravinám,“ vzpomíná Petr Hlubek, který byl před rokem 1989 vedoucím obchodu s potravinami. V roce 1989 stála čtvrtka 10 korun, při přepočítání na dnešní průměrnou mzdu je to ale 140 korun. Stačí totiž porovnat hrubé průměrné měsíční mzdy. V roce 1989 to bylo 3 170 korun, nyní 44 943 korun (údaj za 1. pololetí 2024), platy se tedy za 35 let navýšily čtrnáctkrát. A přestože čtvrtka másla aktuálně stojí 65 až 75 korun, stále je o polovinu levnější než za socialismu. Agentura STEM ovšem v aktuálním průzkumu zjistila, že podle 31 procent občanů se před rokem 1989 žilo lépe než dnes.

Chorvatsko už tolik netáhne, drahota žene Čechy jinam. Kde našli nový dovolenkový ráj?

Letní stálice českých výletníků už netáhne jako dříve. Výrazný nárůst cen v chorvatských letoviscích odehnal Čechy směrem ke staronovým destinacím. Last minute nabídky do jiných koutů Evropy zkrátka vyjdou levněji, letošními dovolenkovými ráji jsou například Bulharsko či Rakousko. Podle dat Slevomatu se zájem o tyto země zvýšil o desítky procent. Králem last minute nabídek se ovšem stala Itálie – ve srovnání s předpandemickou érou se prodávají dokonce dvacetkrát lépe.

Další zdražování v Česku? Jen výkyv, řekl Výborný a odmítl zodpovědnost státu za cenu chleba

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS označil meziměsíční zdražení některých potravin za „drobný výkyv“ a odmítl, že by šlo o dlouhodobý trend. Připomněl, že jeho úkolem je nastavovat férová pravidla mezi zemědělci, farmáři, zpracovateli, potravináři i obchodníky, nikoliv tvorba cen.

Brambory za dvě koruny, jehněčí za lidovou cenu. Kde jsou tak levné Velikonoce?

Kde se daly a pořád ještě dají pořídit nejlevnější suroviny na slavnostní velikonoční menu? I když tuzemské obchodní řetězce před svátky pořádaly slevové závody, ve srovnání s některými evropskými zeměmi zažil český zákazník jen kosmetické snižování cen. V cizině jsou obchodníci většími grandy. Hlávka zelí za 4,50 Kč, delikatesní hovězí květová špička na steaky, rostbíf, pečeni nebo tatarák za 210 Kč za kilogram a kuřecí stehna za 67 Kč za kilogram, to jsou některé velikonoční ceny v zemi vzdálené od Prahy asi 1200 kilometrů. Polsko to tedy nemůže být.

Bolesti zemědělců: Na skladech váznou stovky tisíc tun obilí, vývoz do EU klesá

Loňský rok byl pro české zemědělce hluboce ztrátový. Propad zisku se pohybuje kolem 60 %, přepočteno na peníze to znamená zhruba na devět miliard korun. Ve ztrátě se ocitla téměř třetina ze všech tuzemských farmářů. V pořadu Interview PLUS to řekl předseda Zemědělského svazu ČR, Martin Pýcha. Podle něj se musí zemědělci vypořádávat s řadou překážek. Mezi ně patří nejen vysoké ceny energií, ale i nízký export nebo přísné normy, které stanovuje Green Deal. Problémem jsou také staré zásoby plodin, například obilí. Mnozí farmáři prý mají na skladech zásoby ještě z roku 2022.

Švihlíková: Supermarkety na Západě si nikdy nedovolí to, co české. Dvojí kvalita nezmizela

Problém dvojí kvality potravin v Česku a zahraničí přetrvává, řekla ekonomka Ilona Švihlíková v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Trh s potravinami podle ní narušuje nízká konkurence mezi supermarkety. Často prý zneužívají svou pozici a vůči zemědělcům a potravinářům používají nekalé praktiky, které by si na Západě „nikdo nedovolil“.

Německé krávy mají tučnější mléko, vysvětlují výrobci dražší máslo v Česku. Výborný nevěří

Potravinářská komora České republiky přišla s nečekaným vysvětlením cenových rozdílů českého a německého másla. U sousedů je podle ní levnější i proto, že tamní krávy dojí tučnější mléko než tuzemské, na výrobu másla je ho proto potřeba méně. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) argumenty výrobců odmítá. Podle agrárních expertů hraje roli v tučnosti mléka mimo jiné složení stravy.

Česko přestává být soběstačné a konkurenceschopné, tvrdí potravináři. Viní vládu

Dočkají se Češi v roce 2024 levnějších potravin, nebo mnozí z nás budou za nákupy dále mířit za hranice, aby nakoupili za méně peněz? To je otázka, na jejíž odpověď netrpělivě čekají miliony lidí. Ceny budou ovlivňovat řady faktorů, například regulované složky energií, škrty v národních dotacích nebo také třeba o 3 % nižší DPH. Spolehlivě předpovědět, jak se ceny potravin v Česku vyvinou, ale nedokážou ani sami výrobci. Velká část z nich se ovšem shodne na jednom – jako hlavního viníka vidí vládu, která podle hostů pořadu Interview PLUS neuměla zareagovat jako ty v okolních státech. A tak prý navíc riskuje nezávislost českého potravinářského průmyslu.