CNN Prima News ceny potravin

ceny potravin

Výpis příspěvků ke štítku „ceny potravin“

Brambory za dvě koruny, jehněčí za lidovou cenu. Kde jsou tak levné Velikonoce?

Kde se daly a pořád ještě dají pořídit nejlevnější suroviny na slavnostní velikonoční menu? I když tuzemské obchodní řetězce před svátky pořádaly slevové závody, ve srovnání s některými evropskými zeměmi zažil český zákazník jen kosmetické snižování cen. V cizině jsou obchodníci většími grandy. Hlávka zelí za 4,50 Kč, delikatesní hovězí květová špička na steaky, rostbíf, pečeni nebo tatarák za 210 Kč za kilogram a kuřecí stehna za 67 Kč za kilogram, to jsou některé velikonoční ceny v zemi vzdálené od Prahy asi 1200 kilometrů. Polsko to tedy nemůže být.

Bolesti zemědělců: Na skladech váznou stovky tisíc tun obilí, vývoz do EU klesá

Loňský rok byl pro české zemědělce hluboce ztrátový. Propad zisku se pohybuje kolem 60 %, přepočteno na peníze to znamená zhruba na devět miliard korun. Ve ztrátě se ocitla téměř třetina ze všech tuzemských farmářů. V pořadu Interview PLUS to řekl předseda Zemědělského svazu ČR, Martin Pýcha. Podle něj se musí zemědělci vypořádávat s řadou překážek. Mezi ně patří nejen vysoké ceny energií, ale i nízký export nebo přísné normy, které stanovuje Green Deal. Problémem jsou také staré zásoby plodin, například obilí. Mnozí farmáři prý mají na skladech zásoby ještě z roku 2022.

Švihlíková: Supermarkety na Západě si nikdy nedovolí to, co české. Dvojí kvalita nezmizela

Problém dvojí kvality potravin v Česku a zahraničí přetrvává, řekla ekonomka Ilona Švihlíková v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS. Trh s potravinami podle ní narušuje nízká konkurence mezi supermarkety. Často prý zneužívají svou pozici a vůči zemědělcům a potravinářům používají nekalé praktiky, které by si na Západě „nikdo nedovolil“.

Německé krávy mají tučnější mléko, vysvětlují výrobci dražší máslo v Česku. Výborný nevěří

Potravinářská komora České republiky přišla s nečekaným vysvětlením cenových rozdílů českého a německého másla. U sousedů je podle ní levnější i proto, že tamní krávy dojí tučnější mléko než tuzemské, na výrobu másla je ho proto potřeba méně. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) argumenty výrobců odmítá. Podle agrárních expertů hraje roli v tučnosti mléka mimo jiné složení stravy.

Česko přestává být soběstačné a konkurenceschopné, tvrdí potravináři. Viní vládu

Dočkají se Češi v roce 2024 levnějších potravin, nebo mnozí z nás budou za nákupy dále mířit za hranice, aby nakoupili za méně peněz? To je otázka, na jejíž odpověď netrpělivě čekají miliony lidí. Ceny budou ovlivňovat řady faktorů, například regulované složky energií, škrty v národních dotacích nebo také třeba o 3 % nižší DPH. Spolehlivě předpovědět, jak se ceny potravin v Česku vyvinou, ale nedokážou ani sami výrobci. Velká část z nich se ovšem shodne na jednom – jako hlavního viníka vidí vládu, která podle hostů pořadu Interview PLUS neuměla zareagovat jako ty v okolních státech. A tak prý navíc riskuje nezávislost českého potravinářského průmyslu.