Rusové nemají žádnou ničivou odpověď. Expert popsal, jaké strasti přináší zničený most na Krym

Ukrajinské síly zasáhly most spojující Chersonskou oblast s Krymem

Bezpečnostní expert Martin Svárovský o situaci na Ukrajině

Rusko nemá odpověď na ukrajinský útok na Čonharský most. V pořadu Nový Den ve vysílání CNN Prima NEWS to uvedl bezpečnostní analytik Martin Svárovský. Je přesvědčen, že Rusové nemají čím překvapit, odplatu proto zacílí na civilní infastrukturu.

Hlavním cílem Ukrajinců je narušit ruskou logistiku a snížit dodávky jejich materiálu, myslí si Svárovský. „Do toho zapadá i most. Když nastane velký úder, armáda bude co nejvíce oslabená,“ vysvětlil. Po protržení Kachovské přehrady se ruská armáda přesouvá na střed záporožské fronty a Ukrajinci se jim to snaží ztížit, dodal.

ČTĚTE TAKÉ: Krym je nejhodnotnější cíl. Ukrajinských útoků na ruskou logistiku přibude, říká expert

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v souvislosti s poškozením mostu varoval, že za útoky západními zbraněmi na ruském území, včetně Krymu, přijde odplata. S tou to ale zřejmě nebude tak horké, domnívá se Svárovský. „Rusové nemají čím překvapit. V posledních měsících nepřibývá vojáků, o mobilizaci není slyšet,“ řekl. Rusko podle něj nemá ničivé odpovědi. „Bude pokračovat v útocích na civilní ukrajinskou infrastrukturu,“ dodal.

Ukrajinské síly podnikly v noci na čtvrtek raketový útok na Čonharský most, který spojuje Krym s Chersonskou oblastí. Podle některých zdrojů měli Ukrajinci při útoku použít britské střely Storm Shadow. Oběti hlášeny nebyly a doprava byla odkloněna. Podle okupačních úřadů může oprava trvat i týdny.

Mohli jste přehlédnout: Podle prezidenta Zelenského zatím Ukrajina v protiofenzivě územně jen získává.

Tagy:
válka most Ukrajina bezpečnostní analytik Martin Svárovský Storm Shadow