Norsko zavírá hranici pro ruské turisty. Přišli tím o poslední přímý vstup do Schengenu

Norsko uzavře svou hranici pro ruské turisty, a to s platností od 29. května. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP s odvoláním na norské ministerstvo spravedlnosti. Skandinávská země, která s Ruskem sdílí 198 kilometrů dlouhou hranici v arktické oblasti, opatření zdůvodnila pokračující ruskou agresí vůči Ukrajině.

Hranice pro ruské turisty již dříve uzavřely pobaltské země, Polsko i Finsko. Podle agentury AFP tak ruští turisté rozhodnutím Osla přišli o poslední přímý vstup do schengenského prostoru, jehož je Norsko součástí.

ČTĚTE TAKÉ: Vítězství Ukrajiny? Západ padá do Putinovy pasti. K triumfu vede jediná cesta, uvádí analýza

Norsko zásadně omezilo vydávání ruských turistických víz již v roce 2022, kdy Rusko podniklo invazi na Ukrajinu. „Zpřísnění pravidel vstupu je v souladu s postojem Norska, které stojí po boku svých spojenců a partnerů v reakci na ilegální ruskou agresi vůči Ukrajině,“ napsala norská ministryně spravedlnosti Emilie Engerová Mehlová.

Ruským občanům, kteří by chtěli podniknout cestu přes norskou hranici za účelem turistiky nebo jinou nikoli nezbytnou cestu, bude vstup do Norska odmítnut. Výjimkou budou například návštěvy nejbližších rodinných příslušníků, uvedlo ministerstvo.

Norsko není členem Evropské unie, ale úzce s ní spolupracuje a připojilo se téměř ke všem sankcím, které Brusel na Rusko uvalil.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čína zahájila vojenské manévry kolem Tchaj-wanu. Vybrala si nejhorší scénář, zní z ostrova

Tagy:
ministerstvo spravedlnosti Rusko Schengenský prostor válka hranice Norsko turismus vláda