Vítězství Ukrajiny? Západ padá do Putinovy pasti. K triumfu vede jediná cesta, uvádí analýza

Západ se ve skutečnosti bojí ukrajinského vítězství a destabilizace Ruska, proto podporuje Kyjev jen v omezené míře. Uvádí to v rozsáhlé analýze časopis Foreign Affairs, podle kterého se tento přístup musí zásadně změnit, pokud nechce Západ čelit dalším invazím ze strany Ruska.

Válka na Ukrajině probíhá už třetím rokem. Nejdříve to vypadalo na jasné ruské vítězství, pak se situace otočila a svět čekal ukrajinskou protiofenzivu. Teď mají podle mnohých expertů znovu navrch Rusové.

Jenže ani jednou během této válečné etapy Západ nenavrhl Ukrajině jasnou cestu k opravdovému vítězství. Upozornila na to rozsáhlá analýza listu Foreign Affairs, za kterým stojí think tank Rada pro zahraniční vztahy.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci létají s drony do Ruska a pokládají tam miny. Štáb CNN přihlížel noční akci

Bojí se Západ nestability Ruska?

Podle zmíněného rozboru Západ v čele s USA podporuje Ukrajinu vždy jen v rámci příštích několika měsíců. Kyjev ale se spojenci nikdy neřešil dlouhodobou koncepci, která by vedla k vítězství. „Fakt, že Ukrajina se svými partnery postrádá jasnou strategii pro vítězství, je během třetího roku války vážný problém,“ uvádí analýza.

Časopis Foreign Affairs se proto domnívá, že je na čase tento přístup zásadně změnit. Západ se podle něj stále bojí Rusko vydráždit, tento myšlenkový pochod je ale údajně scestný.

„Obecné obavy Západu z nestability Ruska se zakládají na předpokladu, že rozhodující porážka může skutečně znamenat konec putinismu a země se ocitne ve stavu politické nejistoty. Úkolem Západu však není zachraňovat zločinný režim před zhroucením,“ zdůrazňuje analýza.

Velká Británie byla letos kupříkladu první zemí, která povolila Ukrajině útočit svými zbraněmi ve vnitrozemí Ruska. USA něco takového stále odmítají, což je podle Foreign Affairs další problém.

„Je čas na změnu. Západ musí výslovně prohlásit, že jeho cílem je rozhodné ukrajinské vítězství a ruská porážka. Musí se zavázat k přímé vojenské pomoci Kyjevu a k podpoře rozvíjejícího se obranného průmyslu země. Ukrajinské síly mezitím musí pracovat na postupu, dokud nebudou moci vyhnat ruské jednotky ze všech okupovaných území, a to včetně Krymu,“ píše časopis.

Spíše než o koncepci ukrajinského vítězství se teď mluví o míru. Ostatně v červnu je na programu velký mírový summit, který má vytyčit cestu ke klidu zbraní. Analýza se ale domnívá, že s Ruskem za současných okolností není možné vyjednávat.

„Jednání s agresorem, který má genocidní úmysly, nemohou vést k trvalému a dlouhodobému míru. Ukrajina a Západ musí buď zvítězit, nebo čelit ničivým následkům,“ uvádí web Foreign Affairs.

Co by Moskvu ohrozilo?

Podle něj by naopak Ukrajina měla posílit útoky na cíle uvnitř Ruska a Západ by ji od toho neměl odrazovat. Moskva by tím údajně ztratila půdu pod nohama. „Rusko je prostě příliš velké na to, aby jeho obrana dokázala současně chránit vlastní území i frontu,“ píše se v analýze.

Pokud by podle ní Západ jasně vytyčil cestu k ukrajinskému vítězství a přestal se bát nukleární odvety ze strany Ruska, může Kyjev stále dojít k triumfu.

„V této válce jsou zdroje, finanční prostředky a technologie v drtivé míře na straně Západu. Pokud budou v dostatečném množství směřovat na Ukrajinu, včetně obranného průmyslu, může Kyjev zvítězit. Rusko jednoduše nemá vojenskou sílu, aby porazilo Západem podporovanou Ukrajinu, a tak spočívá jeho jediná naděje v manipulaci se západními zájmy,“ míní analytici.

„Je tedy nejvyšší čas, aby vlády NATO přestaly padat do Putinovy pasti. Aby Západ dosáhl vítězství, musí se ho přestat bát. Tím může dosáhnout bezpečnosti pro sebe i Ukrajinu – která toho tolik obětovala jak pro svou vlastní věc, tak pro širší záležitosti svobody,“ uzavírají.

VIDEO: Ukrajinská jednotka létá s drony do Ruska

Tagy: