S režisérem Kleinem se přišli rozloučit Strach i Adamovská. Kdo překvapivě chyběl?

Pohřeb Dušana Kleina

Kolegové a přátelé se rozloučili s režisérem a pedagogem Dušanem Kleinem, který zemřel minulou neděli ve věku 82 let. Duchovní otec legendárních filmových Básníků se zapsal do srdcí mnoha z nich.

S režisérem Dušanem Kleinem se přišli rozloučit jeho oblíbení herci – mezi nimi i jeho nejmilejší herečka Zlata Adamovská. „Je mi strašně líto, že odešel slušný člověk, laskavý režisér, který měl velký smysl pro humor a miloval herce a my jsme samozřejmě milovali jeho,“ vyjádřila svůj smutek herečka.

Milovali ho, vážili si ho a byl pro ně mnohdy jako táta – Dušan Klein zbožňoval natáčení v pozici za kamerou, i když filmovou kariéru začínal původně naopak před jejím objektivem.

Chyběli oba básníci

Rozloučit se svým režisérem se přišli například i herci Miroslav Donutil, Lukáš Vaculík nebo Ivan Vyskočil. Někteří kolegové osobně přijít nemohli, především kvůli pracovním povinnostem, chyběli tak i oba básníci David Matásek a Pavel Kříž.

„On byl vždycky laskavý, v té laskavosti byl nenápadně důsledný a uctivý. Nešlo tam nic ošidit, on si uměl vybrat lidi, kolem sebe měl štáb, který vždy odvedl stoprocentní práci,“ sdělil herec Miroslav Táborský.

„Budu na Dušana Kleina vzpomínat s obrovskou láskou, protože jsem v životě nepotkal laskavějšího člověka, než byl on. Byl velmi vřelý, velmi lidský a právě lidskost je něco, co Dušana Kleina nejvíc vystihuje,“ vzpomínal režisér a herec Jiří Strach.

„Ve svém životě potkáte tisíce lidí, ale jen pár jednotlivců vás nějakým způsobem osloví a vlijí se vám do života. Musím bez patosu říct, že s odchodem Dušana Kleina odešel i kus mne samotného,“ uvedl herec Ondřej Kepka.

Tagy: