Turisté se už do Česka bojí jezdit, řekl Prymula. Jsme na vrcholu řetězce v černém kašli

Epidemiolog Roman Prymula

Epidemiolog Roman Prymula o černém kašli

Epidemiolog Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS označil sezónu černého kašle za rekordní. Připomněl, že například pro Spojené státy americké je Česko jedním z hlavních ohnisek. I proto se k nám podle bývalého ministra zdravotnictví turisté bojí jezdit.

„Situace s černým kašlem není v řadě zemí jednoduchá,“ pronesl Prymula a hovořil o rekordní sezoně. Epidemie ale podle něj již pomalu brzdí. „Počasí tady nebylo úplně optimální, a já věřím, že teď se už obrátíme zpátky a počet nakažených bude klesat,“ sdělil epidemiolog.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak předejít nechtěnému žloutnutí zubů? Dentista zmínil dvě časté chyby, které lidé dělají

Česko je prý jednou z nejvíce napadených zemí světa. „My se nemusíme bát jet kamkoliv, protože jsme na vrcholu řetězce. Spíš by se měli bát ostatní, a někteří už se bojí. Ve Spojených státech je zmíněno, že jsme zásadním ohniskem. Například v roce 2022 bylo v Evropě 2600 případů za rok. To my jsme v České republice schopni překonat za dva týdny,“ popsal Prymula.

Připomněl však, že i další země se potýkají s rostoucím počtem případů nákazy. „Ve Velké Británii bylo v lednu asi 500 případů, v únoru už to bylo 900. Bohužel tu máme téměř celosvětovou epidemii,“ dodal exministr zdravotnictví.

Více o černém kašli a také o vakcínách se dozvíte ve videu v úvodu článku.

Tagy: