Shořela pila na Jablonecku, hasiči se k ní nemohli dostat kvůli ledovce. Čtyři lidé jsou zranění

Požár pily v Lučanech nad Nisou na Jablonecku

Požár pily na Jablonecku

Čtyři lidi museli hasiči zachraňovat z plamenů, které v noci na úterý vyšlehly v areálu pily v Lučanech nad Nisou na Jablonecku. Sanitky všechny odvezly do nemocnice, jeden z nich byl ve vážném stavu. „Jedna osoba byla v bezvědomí, museli jsme ji oživovat, než jsme ji předali záchranářům,“ uvedl na místě Jan Hadrbolec, ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Škody hasiči odhadli na 17 až 20 milionů korun.

Požár pily byl podle mluvčí hasičů Jaroslavy Benešové nahlášen na operační středisko hasičů dvě minuty před 23:00. Když hasiči dorazili na místo, hořela pila v plném rozsahu. „Vyhlášen byl druhý stupeň požárního poplachu. Na místě události jsme předali čtyři zraněné osoby do péče zdravotnické záchranné služby,“ uvedli hasiči na sociální síti X. Jednoho se zraněných museli ještě před jejich příjezdem resuscitovat, dodala Benešová.

ČTĚTE TAKÉ: Hrůzný nález v Mladé Boleslavi. Popeláři při vysypávání kontejneru narazili na mrtvolu

Oheň zachvátil výrobní halu, ve které bylo velké množství hořlavého materiálu. Škoda bude minimálně v řádu milionů korun. „Je to hrozné, uvnitř byly všechny katry, veškeré vybavení, je to komplet zničené. Snad budou všichni v pořádku,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS zdrcený majitel pily. Kdo jsou zranění lidé, neřekl, podle všeho jde o zaměstnance.

Podle mluvčího zdravotnické záchranné služby Michaela Georgieva bylo na místě pět lidí, jeden ale ošetření odmítl. „Čtyři zranění se nadýchali kouře, proto jsme jednoho převezli do hyperbarické komory v Liberci a další tři dopravily sanity v doprovodu lékaře do větší hyperbarické komory nemocnice v Kladně,“ dodal.

Pro hasiče bylo velmi obtížné se na místo vůbec dostat, příjezdová cesta byla zledovatělá, některé cisterny nemohly do kopce vyjet. Kluziště připomínalo i prostranství v areálu pily, kde se hasiči museli pohybovat s maximální opatrností. „Přivolali jsme si na místo silničáře, aby nám to tady posypali,“ řekl Hadrbolec.

Požár likvidovali hasiči skoro 12 hodin, požářiště si při zásahu rozdělili na tři úseky. Lokalizaci požáru ohlásil velitel zásahu krátce před 2:15, likvidaci okolo 10:30. „Byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu, na místě zasahovalo osm jednotek hasičů, zřídit museli dálkové vedení vody,“ řekla Benešová.

Příčinu vzniku požáru hasiči zatím neznají. Zjišťují ji i policisté. „Dosud jsme nevyloučili žádnou z možných příčin, tedy úmysl, nedbalost a technickou závadu na zařízení,“ uvedla regionální mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Škody odhadli hasiči předběžně na 17 až 20 milionů korun, uchránit se podařilo majetek za dalších 15 milionů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Drůbežárnu v Lánech zachvátil požár, nepřežilo 9000 zvířat. Případ už řeší policie

Tagy:
požár ledovka Liberecký kraj Hasičský záchranný sbor pila Lučany nad Nisou okres Jablonec nad Nisou