Krampol prozradil svůj honorář za dabing Belmonda. Hlasem hvězdného herce se stal náhodou

Světová herecká legenda Jean-Paul Belmondo by v těchto dnech oslavil 90. narozeniny. Jeho hlas bude pro české diváky navždy spojen s Jiřím Krampolem, který francouzského herce nadaboval v téměř třiceti filmech. K vysněné práci se dostal náhodou.

Nebýt emigrace herce Jana Třísky, možná by se Jiří Krampol k dabování Belmonda nikdy nedostal. „Honza byl můj spolužák a taky výborný kamarád. Belmonda do té doby dělal on a musím říct, že skvěle. Když odešel, nestačil jeden z filmů s Belmondem dodělat, a tak to režisér Vít Olmer nabídl mně. Laťka byla od něj nastavena hodně vysoko. Já Jeana-Paula obdivoval a byl jsem sám zvědav, jaké to bude. Jakmile jsem pochytil Belmondův rytmus, cítil jsem, že to bude dobré,“ prozradil CNN Prima NEWS Jiří Krampol.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kolik si vydělávali nejslavnější čeští zpěváci za totality? Už tehdy byli milionáři

Od té doby už dabingová studia na francouzskou filmovou hvězdu využívala pouze jeho. Prvním filmem byl Sympatický dareba, následovaly nesmrtelné komedie Zvíře a Veselé Velikonoce, za které byl odměněn Cenou Františka Filipovského. S úsměvem zavzpomínal, že například za dabing slavného snímku Muž z Ria tehdy inkasoval 2 760 korun hrubého. „A to jsme měli jeden z nejlepších dabingů na světě. Stačí vzpomenout na pana Filipovského, Hrušínského, Vosku a další úžasné herce. Všichni jsme to dělali jen za pár korun, ale dělali jsme to rádi,“ vylíčil Krampol.

Jeho odchod mě bolí dodnes

Přestože k Belmondovi celý život vzhlížel a toužil se s ním osobně setkat, nikdy se mu to nepoštěstilo. Dvakrát k tomu byl velmi blízko. „Jednou měl vystoupit v Národním divadle, těsně předtím onemocněl a sešlo z toho. Zhruba pět let předtím, než zemřel, jsme se zase měli potkat v Paříži, když byla premiéra jeho dokumentu. To už bylo skoro domluvené. Pak se to ale chytili novináři, že u toho chtějí být také, a když se to dozvěděl jeho syn, který to všechno zprostředkovával, zrušil to s tím, že si medializaci nepřejí,“ přiblížil nestárnoucí herec, který letos v červenci oslaví 85. narozeniny.

Belmonda naposledy daboval ve filmu Muž a jeho pes, který byl natočen v roce 2008. „To byla jeho poslední velká role před kamerou. Krásný, ale dojemný film. Za ta léta, co jsem ho daboval, jsem měl pocit, že jsme se znali. Byl to geniální herec. Zemřel sice v požehnaném věku, ale jeho odchod mě bolí dodnes. Je mi z toho smutno,“ dodal Jiří Krampol.

Tagy: