KVÍZ: Jak dobře znáte Troškovy slavné komedie? Filmy Slunce, seno... baví po generace

Vesnické letní komedie režiséra Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody, Slunce, seno a pár facek a Slunce, seno, erotika baví už několik generací. Vyzkoušejte si náš kvíz, jak dobře trilogii znáte.

Režisér natáčel ve své rodné vísce v jihočeských Hošticích. Kromě ostřílených herců obsadil i řadu místních. Všechny dobře znal, někteří patřili do jeho příbuzenstva. „O tom, že by to před kamerou nezvládli jsem strach neměl. Nepochyboval jsem o nich. Většina z nich hrála ochotnické divadlo,“ prozradil redakci CNN Prima NEWS Troška.

Místní babči, na rozdíl od něj, měly o výsledku jisté pochyby. „Asi v půlce natáčení přišly za mojí maminkou a říkaly jí: ‚Ježíš, holka, ten tvůj kluk, co točí... To bude strašná blbost... Vždyť to nemá vůbec žádný děj!‘ Točilo se samozřejmě na přeskáčku, což nedokázaly pochopit,“ rozesmál se při vzpomínce Zdeněk Troška.

Představitelka Cecilky byla režisérova láska

Roli Cecilky, hospodyni faráře Otíka svěřil neherečce z Prahy Vlastimile Vlkové. „To byla moje láska. Seznámil jsem se s ní ještě na škole, když jsem dělal nějaké cvičení ve druhém ročníku. Našel jsem si ji na hereckém seznamu na Barrandově a obsadil ji do snímku Odejít před svítáním. Tak se mi zalíbila, že když jsem pracoval jako asistent u pana Zdeňka Podskalského a dělal mu obsazení do filmu Křtiny, dali jsme jí roli babičky, co opatruje novorozeně. Potom mně hrála babku v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci a nakonec Cecilku ve Slunce, seno...,“ přiblížil režisér Troška.

Na Vlkovou má krásné vzpomínky. „Když žila v ženských domovech, říkala mi: ‚Zdenečku, já jsem hrozná potvora.‘ Já jí odpověděl, že to není pravda, ale trvala si na svém,“ vyprávěl Troška a pokračoval v tom, co mu řekla. „Babky se jí ptaly, jestli opravdu do toho mlýnského náhonu spadla po zádech. ‚A já jim řekla: 'Spadla, holky, spadla, pan režisér si to přál a co bych pro něj neudělala.‘' Přitom tam místo ní byl kaskadér. Já jí na to řekl: ,Vlastičko, máte recht, ať mají vztek,‘“ popsal s úsměvem Troška.

Zákulisí erotické scény

Zmíněná scéna, která se odehrála ve třetím pokračování pod názvem Slunce, seno, erotika, stála za to. „Ukázal jsem jí, jak si to představuji. Najednou kolem sebe uvidí samé pinďoury, ona svatá pobožná slečna z fary, která nikdy nic takového neviděla. S hrůzou v očích se měla odtáhnout, chytit se nejbližší zábrany, chlapce po levé ruce, podívat se na jeho ,Jánošíka‘ a omdlít. Kamera, akce a jelo se. Vlastička se chytla nohy, podívala se na obnažené chlapce kolem sebe, k jednomu z nich se přitulila, rozzářila se a řekla nadšeně ááá.. Já říkám: ,Stop! Vlastičko, to nemůžete, to by bylo do jiného filmu.‘ A ona: ‚Počkej, já si to musím pořádně prohlédnout, já už to třicet let neviděla.‘ Měla obrovský smysl pro humor,“ prohlásil Zdeněk Troška. Nesmrtelné komedie nyní můžete zhlédnout na Prima +.

KVÍZ: Jak znáte letní komedie Slunce, seno...?

1 8 1. Jaké bylo křestní jméno Škopkové v podání Heleny Růžičkové?

2 8 2. Z jakého důvodu se drbna Keliška odmítala koupat v moři?

3 8 3. Jak se jmenoval experiment studenta Šimona Pláničky?

4 8 4. V jaké profesi se nakonec uplatnila představitelka Blaženy, Veronika Kánská?

5 8 5. Kdo do role Škopka doporučil režisérovi Zdeňkovi Troškovi herce Stanislava Třísku?

6 8 6. V jakém roce se v kinech poprvé objevil první díl komedie nazvaný Slunce, seno, jahody?

7 8 7. Kdo byl autorem hudby k filmu?

8 8 8. Jak se měl jmenovat čtvrtý díl, k němuž byl napsaný scénář, ale nakonec se nikdy nenatočil?

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Tagy:
film komedie režisér Zdeněk Troška Slunce, seno, jahody Slunce, seno a pár facek Slunce, seno, erotika kvíz Zdeněk Podskalský Hoštice Vlastimila Vlková O princezně Jasněnce a létajícím ševci