Lucie Výborná: Expedici na jižní pól jsem nedokončila. Vysvětlila, proč miluje práci v rádiu

Moderátorka Lucie Výborná popisuje v oblíbeném pořadu Show Jana Krause, proč jí vyhovuje rozhlasový formát. Miluje prý výzvy a dobrodružství, a tak se vydala třeba na jižní pól. „Vezmete si sáně a máte před sebou tisíc kilometrů naprostého klidu,“ vzpomíná na náročnou túru, kterou kvůli zdravotním komplikacím nemohla dokončit.

Neohrožená žena a oblíbená moderátorka Lucie Výborná usedne ve středu večer tváří v tvář Janu Krausovi jako první host. A hned zkraje o sobě prozradí, že je kinetický typ, tedy že má potřebu se hýbat a nedokáže jen klidně sedět. Právě kvůli tomu jí prý vyhovuje rozhlasový formát. „Já mám rádio úplně nejradši na světě,“ řekla Výborná v pořadu Show Jana Krause: „Potřebuju hodně pohybu. To je v rádiu výborné, protože musíte pouze stínovat mikrofon, ale s tělem si můžete dělat, co chcete.“

ČTĚTE TAKÉ: Jsem starý a chudý, říká Krampol. Otevřeně promluvil o svém zdraví, zmínil rodinné „prokletí“

Miluje výzvy a dobrodružství

Přesto se ale nyní pustila i do televizní talkshow. Čelit výzvám a hledat dobrodružství je jí totiž vlastní. Například během různých cestovatelských výprav, které podniká.

Naposledy se vydala na velkou antarktickou cestu. „Šla jsem Messnerovou cestou na jižní pól,“ vypráví: „Letadlo vás vyloží u kraje oceánu a pak máte tisíc kilometrů na pól. Teď to letadlo odletí, vy se postavíte, otočíte se tři sta šedesát stupňů kolem – a není tam nic.“

Na tuto fyzicky velice náročnou výpravu, při níž člověk za sebou táhne stokilové sáně, se dlouho a poctivě připravovala. „Vezmete si sáně a máte před sebou tisíc kilometrů naprostého klidu,“ popisuje program, který čeká na antarktické cestovatele.

Expedici nedokončila kvůli zdravotním komplikacím

„Není to jen rovina. U oceánu jste plus minus v bodě nula, ale pól je ve výšce 2800 metrů nad mořem, takže pomalu jdete pořád do kopce,“ vyvrací zažitou představu. Nakonec se jí ale kvůli zdravotním potížím podařilo ujít pouze polovinu cesty. Ovšem i tak přinesla moderátorovi z výpravy suvenýr – speciální set hygienických pomůcek.

Kdyby se jí podařilo do cíle dojít, dorazila by na americkou polární stanici Amundsen-Scott, která stojí přímo na pólu. „Je to taková velká krabice, fakt ošklivá věc. A za tou krabicí je takzvaný ceremoniální jižní pól. Je tam krásná křišťálová koule, u které se fotí ti, co tam dojdou,“ říká Výborná.

Kdyby cestu absolvovala podle plánu, trvala by zhruba 50 dní. „Zásoby jsme plánovali i s rezervou na nějakých 54 dnů,“ vysvětluje dále s tím, že jídla na jeden den je opravdu dostatek a že je oproti dřívějšku velice chutné. Jen si ho člověk musí sám uvařit. Ovšem velký problém to není, protože jde o sušený pokrm, který se pouze zalije horkou vodou.

Co dalšího Lucie Výborná zažila, sledujte už ve středu 10. dubna v pořadu Show Jana Krause, který začíná ve 21:40 na Primě. Dalšími hosty budou zpěvák Voxel a lektorka obličejové jógy a herečka Marta Dřímal Ondráčková.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Lucie Bílá oslavila narozeniny, syn jí dal neobvyklý dárek. Spadla mi brada, přiznala

Tagy: