Právník, veterinář i profesor: 10 dětských hvězd, které vyměnily herectví za obvyklé povolání

Záře reflektorů zkrátka není pro každého. Své o tom ví řada někdejších dětských hvězd, které se rozhodly zanechat herectví a začít se věnovat něčemu jinému. Například představitelka Matildy ze stejnojmenného filmu, Mara Wilsonová, se raději dala na dráhu spisovatelky. Disney hvězda Kay Panabakerová skončila s herectvím kvůli nepříjemné zkušenosti s producentem během natáčení. Teď je z ní ošetřovatelka zvířat. Z dalších dětských herců se pro změnu stali advokáti, a jiní se rozhodli naplno věnovat studiu.

1. Jennifer Stone

Do povědomí veřejnosti se Jennifer Stoneová dostala v roce 2007 díky seriálu vysílanému na Disney Channelu Kouzelníci z Waverly, kde si zahrála po boku Seleny Gomezové. Show skončila v roce 2012 a poté Stoneová ještě nějaký čas věnovala hraní. Později se však rozhodla jít na zdravotnickou školu.

ČTĚTE TAKÉ: Slavní a bohatí z Hollywoodu mají nového krále. Na špici jsou i dvě ženy, kdo vydělal nejvíc?

Zkušenosti z herectví jí pomohly úspěšně vystudovat, připomněl server Nurse Journal. Jako herečka si totiž musela pamatovat dlouhé texty, což využila během studií.

V prosinci 2019 oznámila promoci a v dubnu 2020 nastoupila během koronavirové pandemie jako zdravotní sestra do první linie. V současné době funguje jako zdravotní sestra na pohotovosti i jako herečka, jak má uvedeno ve svém biu na Instagramu.

2. Kay Panabakerová

Kay Panabakerová zazářila například ve snímcích PtáčataRadši to nečti a také v mnoha počinech od společnosti Disney, avšak skvěle rozjetou hereckou kariéru se rozhodla opustit, protože ztratila nadšení pro tuto práci. To se konkrétně mělo stát poté, co jí producent během natáčení požádal, aby zhubla, napsal magazín People.

Panabakerová stále pracuje pro společnost Disney, ovšem jako ošetřovatelka zvířat v Disney Worldu v Orlandu. „Pracuji například s kozami, ovcemi, slony, dikobrazy, skunky, osly, krávami, papoušky, dravými ptáky i vačicemi,“ prozradila v rozhovoru pro Naperville Magazine.

3. Charlie Korsmo

V roce 1991 si po boku Robina Williamse v útlém věku Charlie Korsmo zahrál ve filmu Hook. Objevil se také ve snímcích A co Bob? či Poslední mejdan. Zanedlouho ale zjistil, že ho herectví nenaplňuje. „Několik let jsem nechodil do školy a najednou jsem zjistil, že už nemám žádné kamarády v mém věku,“ rozpovídal se pro magazín People.

Vystudoval fyziku na Massachusettském technologickém institutu, poté studoval práva na Univerzitě Yale a vybudoval si úspěšnou kariéru advokáta. Později se stal také profesorem práv na Case Western Reserve University v Clevelandu.

4. Bridgit Mendlerová

Největší zlom v herecké kariéře Bridgit Mendlerové přišel zřejmě v roce 2010, kdy získala hlavní roli v disneyovském seriálu Hodně štěstí, Charlie. Následovalo několik dalších rolí, ale i pěvecká kariéra. Úspěch sklidila například za singl Ready or Not.

Mendlerová se ale rozhodla pověsit kariéru v showbyznysu na hřebík a ponořit se do studií. Několik let navštěvovala Univerzitu Jižní Kalifornie a v roce 2017 získala stipendium na MIT. Získala magisterský titul a nyní pracuje na tom, aby měla i doktorát z filozofie.

Letos v únoru se na sociální síti X pochlubila, že je generální ředitelkou startupu Northwood Space. Posláním společnosti je vytvořit takzvanou datovou dálnici mezi Zemí a vesmírem.

5. Mara Wilsonová

Mara Wilsonová si před 21 lety zahrála ve filmu Táta v sukni vedle herce Robina Williamse, o tři roky později ohromila ztvárněním Matildy ve stejnojmenném filmu. Tehdy jí bylo pouhých devět let, bohužel krátce po natáčení Matildy přišla o maminku, která zemřela po náročném boji s rakovinou.

Wilsonová se začala potýkat s pocitem, že mají lidé raději její postavy než ji samotnou. V roce 2000 se vzdala kariéry herečky a začala se věnovat psaní. O ukončení herectví promluvila v rozhovoru pro web NPR.

Psala do několika magazínů a vydala vlastní autobiografii Where Am I Now? Stala se nejen úspěšnou spisovatelkou, ale i aktivistkou, přičemž se věnuje problematice duševního zdraví, právům žen a právům dětských herců, uvedl server Distractify.

6. Clayton Snyder

Clayton Snyder si poprvé zahrál začátkem milénia jako Ethan Craft, do kterého se zamilovala Lizzie McGuire, ve stejnojmenném seriálu Disney Channel, kde hlavní roli ztvárnila Hilary Duffová.

Snyder se objevil i ve filmu Italské prázdniny, který na seriál navazoval. Od herectví se Clayton Snyder přesunul do jiného oboru. Podle jeho instagramového profilu se živí v současné době jako realitní makléř v Kalifornii.

7. Andrea Barberová

Andrea Barberová se nejvíce proslavila v seriálu Plný dům. Po skončení úspěšné show se dala na studia. Získala bakalářský titul z angličtiny na Whittier College a magisterský titul z ženských studií na University of York ve Velké Británii. Také absolvovala stáž v OSN v Ženevě ve Švýcarsku. Poté se jí podařilo získat práci v Kanceláři mezinárodních programů na Whittier College jako asistentka ředitele. Herectví se však nikdy nevzdala.

8. Jeff Cohen

První filmová role Jeffa Cohena byla ve snímku Rošťáci z roku 1985. Hereckou kariéru zakončil muzikálem Perfect Harmony v roce 1991. V současné době se Cohen živí jako právník.

9. Peter Ostrum

Diváci si mohou Petera Ostruma pamatovat pouze z jediné role, a tou je ztvárnění Charlieho Bucketta v muzikálu Pan Wonka a jeho čokoládovna v roce 1971.

Ostrum podle portálu Veterinary Practice News získal doktorát veterinární medicíny na Cornellově univerzitě. Poté se z něho stal úspěšný veterinární lékař. Obdivuhodných sedmatřicet let pracoval na veterinární klinice Countryside Veterinary Clinic v Lowville ve státě New York. V prosinci 2022 však odešel do důchodu.

10. Reed Alexander

Dětský herec Reed Alexander je nejvíce známý díky roli v seriálu iCarly vysílaném na Nickelodeonu. V současné době se živí jako novinář pro časopis Insider. Dříve pracoval také jako finanční reportér. Mimo to se stal pomocným profesorem žurnalistiky na univerzitě v Miami, napsal server BuzzFeed.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brzobohatý po záři reflektorů nikdy netoužil. U táty viděl, co sláva obnáší

Tagy:
Matilda herec Disney herečka dětské hvězdy Disney Channel Rošťáci Bridgit Mendlerová Bridgit Mendler Kay Panabaker Jennifer Stone Mara Wilson Mara Wilsonová Peter Ostrum Andrea Barberová Andrea Barber Jeff Cohen Reed Alexander Clayton Snyder Charlie Korsmo