Slavní a bohatí z Hollywoodu mají nového krále. Na špici jsou i dvě ženy, kdo vydělal nejvíc?

Časopis Forbes zveřejnil žebříček deseti nejlépe placených herců Hollywoodu za rok 2023. Na prvním místě dominuje herec Adam Sandler. Žebříček zahrnuje pouze dvě ženy, nejmladší mezi deseti nejlépe placenými herci je třiatřicetiletá hvězda filmu Barbie, Margot Robbieová.

Ve středu časopis Forbes zveřejnil oficiální odhad příjmů jednotlivých hollywoodských hvězd za uplynulý rok. Z žebříčku deseti nejlépe placených herců vyplývá, že na seznamu i letos převažuje mužské pohlaví. Ženy obsadily jen dvě místa.

ČTĚTE TAKÉ: Luxusní sídlo hvězdy NFL za 400 milionů. Brady bydlí hned vedle Ivanky Trumpové či Bezose

Dohromady všech deset herců z žebříčku vydělalo téměř půl miliardy dolarů, konkrétně 449 milionů. V přepočtu na české koruny jde o astronomických 10,5 miliardy. Seznam je tvořen výhradně filmovými herci, což lze přičíst stávkám SAG-AFTRA a WGA, kvůli nimž byla odložena řada televizních seriálů, připomněl web Hypebeast.

V roce 2022 byl na vrcholu žebříčku nejlépe placených herců Forbes hvězdný Tyler Perry. Tři po sobě jdoucí roky předtím byl nejlépe placeným umělcem v Hollywoodu Dwayne Johnson. Nyní přišla další změna.

1. Adam Sandler

Adam Sandler byl naposledy na vrcholu žebříčku Forbes v roce 2002. Podle časopisu sedmapadesátiletý Sandler v roce 2023 vydělal 73 milionů dolarů, tedy necelých 1,7 miliardy korun. V hrubém si herec přišel na 97 milionů amerických dolarů. Na své výdělky dosáhl především díky lukrativní dohodě se streamovacím gigantem Netflix. Uplynulý rok si zahrál například v pokračování filmu Murder Mystery, čeští diváci snímek znají pod názvem Vražda v Paříži. V současnosti se na platformě objevuje také ve sci-fi Kosmonaut z Čech. Dílo je adaptací stejnojmenného bestselleru českého emigranta Jaroslava Kalfaře v režii Johana Rencka. Předplatitelé služby strávili sledováním Sandlerových filmů minulý rok více než 500 milionů hodin.

2. Margot Robbieová

Druhou nejvýdělečnější ikonou uplynulého roku je herečka Margot Robbieová. Třiatřicetiletá kráska je zároveň nejmladší osobností na seznamu. Podle časopisu si v hrubém vydělala 78 milionů dolarů, v čistém jde 59 milionů dolarů (téměř 1,4 miliardy korun). Zhruba 60 milionů dolarů z jejího hrubého zisku získala díky snímku Barbie, v němž ztvárnila hlavní roli a také zde působila jako výkonná producentka. To jí zajistilo 12,5 procenta všech zpětných zisků.

3. Tom Cruise

Jednašedesátiletý Tom Cruise stále vydělává na filmu Top Gun: Maverick, který byl v kinech uveden v roce 2022. Hodně výdělků získal také díky akčnímu snímku Mission: Impossible – Odplata První část, který diváci poprvé viděli na filmových plátnech v červenci 2023. Herec, který si rád točí kaskadérské scény sám, si v uplynulém roce přišel na 53 milionů dolarů hrubého, v čistém na 45 milionů dolarů.

4. Ryan Gosling

Margot Robbieová není jediná, kdo profitoval z filmu Barbie. S čistým výdělkem 43 milionů dolarů se na čtvrtém místě umístil herec Ryan Gosling. Třiačtyřicetiletý herec hodně těžil také ze své písně I'm Just Ken, která byla představena v Barbie.

4. Matt Damon

Kina v předchozím roce ovládl také tříhodinový opus o jaderném fyzikovi, Oppenheimer. Jednu z hlavních rolí tam ztvárnil třiapadesátiletý Matt Damon, který si v roce 2023 vydělal stejně jako Gosling, tedy 43 milionů dolarů v čistém a 50 milionů dolarů v hrubém. Významnou část jeho zisků také tvořil šek z filmu Air: Zrození legendy. Damon se podle Forbesu umístil rovněž na čtvrté pozici.

6. Jennifer Anistonová

Pětapadesátiletá hvězda seriálu Přátelé stále dostává, a navždy bude dostávat, honorář za ztvárnění postavy Rachel Greenové. K 42 milionům dolarů si přišla také díky smlouvám se značkami Uber Eats a Vital Proteins. Kromě toho se objevila po boku Sandlera ve filmu Vražda v Paříži. Její hrubý zisk činil 56 milionů dolarů.

7. Leonardo DiCaprio

Pouze s jediným projektem, kterým je drama Zabijáci rozkvetlého měsíce, si devětačtyřicetiletý herec Leonardo DiCaprio dokázal vydělat 41 milionů dolarů, v hrubém 49 milionů.

7. Jason Statham

Co se týká platu, hvězda akčních filmů Jason Statham se v uplynulém roce vyrovnal DiCapriovi. Šestapadesátiletý britský herec pracoval třeba na Rychle a zběsile 10 nebo Meg 2: Příkop.

9. Ben Affleck

Na předposlední příčce se s čistým ziskem 38 milionů dolarů umístil herec Ben Affleck, a to především díky režírování sportovního filmu Air: Zrození legendy, který byl uveden na Prime Video. Ve snímku si jednapadesátiletý herec i zahrál.

10. Denzel Washington

Equalizer 3: Poslední kapitola, akční thriller, který zajistil devětašedesátiletému herci Denzelovi Washingtonovi desáté a zároveň poslední místo na seznamu nejlépe placených herců v Hollywoodu za rok 2023. Jeho hrubá mzda činila 28 milionů dolarů, v přepočtu na české koruny si v čistém vydělal téměř 558 milionů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Oscarové nominace ovládl tříhodinový opus o fyzikovi. Seznam odtajnil i další favority

Tagy:
peníze Leonardo DiCaprio Matt Damon Hollywood Tom Cruise herci Jennifer Aniston Ryan Gosling herec Netflix výplata herečka Top Gun: Maverick Forbes žebříček Barbie Denzel Washington Adam Sandler Jason Statham Margot Robbieová Jennifer Anistonová Rychle a zběsile 10 Equalizer 3: Poslední kapitola Meg 2: Příkop Zabijáci rozkvetlého měsíce Kosmonaut z Čech