Svérázný humor Strýčka Jedličky bavil i děsil. Některé děti před komikem čůraly strachy

Osobitý, svérázný komik, imitátor všech možných zvuků Antonín Jedlička, kterému nikdo neřekl jinak než Strýček Jedlička, vystupoval především pro dětské publikum. Paradoxem bylo, že děti mu přitom lezly na nervy, což jim uměl dát patřičně najevo. Od jeho smrti uplynulo 29 let.

Svůj život Antonín Jedlička zasvětil dětem, před nimiž pravidelně účinkoval. Některé se však u jeho vystoupení vůbec nebavily, naopak se ho bály. „Také se stalo, že citlivější děti se na jevišti trémou počůraly. Jedna kolegyně naší dcery strejdu Jedličku přímo nenáviděla, protože na její dcerku kdysi na pódiu zvýšil hlas a ona se z toho také počůrala,“ popsala před lety deníku Aha! Jedličkova manželka Miroslava, která byla baletkou.

Podle ní uměl její muž napodobit jakýkoli zvuk a hlas ho nikdy nezradil. „Byl rozená slepice a kohout. Jeho krční lékař říkal, že má zázračné hlasivky. Nikdy neměl chrapot. Obstřik potřeboval jen výjimečně, například v předvánočním období, v čase dětských besídek, kdy odehrál třeba sedm představení za dopoledne,“ poznamenala.

Přestože ho vystoupení pro dětské publikum velmi slušně živilo a díky tomu si mohl dovolit jako jeden z prvních umělců z Prahy pořídit mercedes, děti ho prý spíše rozčilovaly. „Když jsem s ním hrával tenis, překvapovalo mě, jak mu děti při našem utkání vadily. Znervózňovaly ho. Nadával jim, posílal je kamsi, byl na ně až sprostý, což mě dost udivovalo, když pro ně celý život hrál,“ prozradil nám například herec a komik Luděk Sobota.

Kolegové ho nemuseli

Strýček Jedlička se netěšil dobré pověsti ani u kolegů. To potvrdil CNN Prima NEWS i Václav Upír Krejčí.

„Jednou jsme po jednom natáčení čekali v kostymérně na odvoz. U stolu jsem seděl já, strýček Jedlička, Jára Kohout, Jiří Lábus, Olda Kaiser a Luděk Sobota. Přisedl si i Jiří Sovák, ale nic moc neříkal. Bylo na něm vidět, že mu moc nesedí Jedlička, protože hodně mluvil a skoro nikoho nepustil ke slovu. Byl dost hlučný, vydával své zvířecí zvuky, prudil se sexem, a ještě se chlubil, že ve svém věku stále hraje tenis,“ vzpomínal Krejčí.

„Sovák ho uzemňoval: ‚Jedličko, prosím tě, tobě se to kecá, když jsi mladší,‘ spustil na něj. ‚Pane Sovák, já jsem starší než vy o pět let,‘ nedal se Jedlička. ‚No jo, jsi zachovelej. Ale to proto, že celý život děláš hov.. Jenom prdíš... I ten mercedes, co máš, sis vyprděl a vychrochtal,‘ vmetl mu do očí Sovča. Musím říct, že jsem se u toho skvěle bavil,“ přiblížil nám svůj zážitek Krejčí.

Zakokrhal, padl na zem a zemřel

Jedličkovi se nakonec stal osudným jeho největší koníček – milovaný tenis. Zemřel přímo na kurtu během utkání se zpěvákem Karlem Štědrým.

„Strýček přišel ten den celý rozveselený, pořád na mě štěkal a frkal, měl skvělou náladu. Ve druhé hře najednou zakokrhal a padl na zem. Moje žena Eva ještě řekla, že už to fakt přehání. Když jsem ale k němu šel blíž, viděl jsem, jak mu po spánku teče pramínek krve,“ vzpomínal v deníku Aha! na nejhorší moment svého života Štědrý. Okamžitě přivolali lékařskou pomoc, ale na záchranu života už bylo pozdě. Antonín Jedlička zemřel ve věku 70 let.

Tagy:
tenis děti Jiří Sovák imitátor Jiří Lábus Luděk Sobota Karel Štědrý Upír Krejčí Antonín Strýček Jedlička Jára Kohout