Děti potřebují tužit stresem. Babička mě jako malého řezala, popsal Dvořák z kapely Lucie

Tři roky žil s babičkou v Alžíru.

Povídej (35)

Člen hudební skupiny Lucie, skladatel a producent Michal Dvořák si prošel tvrdou výchovou. „Babička mě od šesti let řezala vařečkou, abych cvičil na piano,“ popsal s nadsázkou v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS. Moderátorce Radce Červinkové sdělil názor, že děti utužování stresem potřebují.

Část dětství prožil zakládající člen kapely Lucie s babičkou v Alžíru. „Máma mě měla velmi brzo, za pár dní by jí bylo devatenáct. Tak aby si dodělala školu a uspořádala život, tak jsem jel na výlet. Nesl jsem to dost těžce. Když jedeš k babičce na prázdniny na dva týdny, tak to jde, ale když jsi tam tři roky, tak je to dlouho,“ svěřil se v pořadu Povídej na CNN Prima NEWS Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: Kretschmerová se nikdy nevdala a děti nemá. Natáčení Slunce, seno si jako Evík užívala

Vyrůstat po boku prarodiče pro Dvořáka nebylo snadné, díky tomu se ale naučil perfektně hrát na piano. „Babička mě od šesti let řezala vařečkou, abych cvičil na piano. Výchova byla tvrdá,“ přiznal úsměvně v rozhovoru s moderátorkou Radkou Červinkovou s tím, že je babičce za přísnou výchovu vděčný. V Alžíru žili kvůli diplomatickým službám jeho dědečka.

Dvořák je otcem dvou synů, takže se snaží pracovat se svými osobními zkušenostmi a to dobré přenášet do výchovy. „Myslím si, že formulování přichází už v dětství. Vnímám to ještě víc od té doby, co mám dva kluky. Přemýšlím, jak to bylo u mě, abych se vyvaroval těch chyb, který jsem si zažil já,“ vysvětlil.

„Mezi pátým až patnáctým rokem je to nejzásadnější. Děti jsou jako houby, všechno nasávají. Negativní věci je formulují, samozřejmě i ty pozitivní, ale utužování stresem je strašně důležité. Děti musí zažít ten život ze všech stran,“ myslí si hudební skladatel.

Dobře si pamatuje hned několik nepříjemných situací. „Jsem z rozvedeného manželství. Naši se rozváděli, když mi byly asi tři. Docela jsem to vnímal, ale paradoxně si myslím, že jsem na tom rozvodu vydělal. Nový partner maminky a nová partnerka tatínka byli skvělí lidé. Moje máma potom chodila s macechou na víno. Takže nejsem standardní utrápené dítě z rozvedeného manželství, ba naopak,“ dodal.

S moderátorkou Radkou Červinkovou dále pohovořil o manželce Lucii, ale třeba i o začátcích s kapelou. Dvořák také promluvil o jeho nově otevřené výstavě v Soulu. Celý rozhovor si můžete poslechnout ve videu výše.

Tagy: