SINNERS potvrdili svou pozici domácí jedničky. Stali se mistry ČR v CS:GO

V grandfinále letošního jubilejního desátého MČR v počítačových hrách se utkaly hned dvě nové herní organizace, které spatřily světlo světa teprve letos. I přesto šlo o ukázku toho nejlepšího domácího Counter-Striku a velmi těsný souboj, v němž ale Sinners potvrdili svou dominanci na domácí půdě vítězstvím nejprestižnějšího turnaje na scéně, Vodafone Mistrovství ČR v počítačových hrách.

Přestože se letos MČR konalo pouze v on-line podobě, na diváky čekala během pěti herních dní kopa zábavy. V nově vybudovaném esportovém studiu na rozloze více než 400 metrů čtverečních se o živý přenos a zprostředkování zážitku divákům postaralo víc jak 50 členů produkčního týmu, a to včetně profesionálních komentátorů a analytiků.

Inferno

V BO5 sérii je výhodnější si jako první vybírat mapu, takže SINNERS Esports šli na své Inferno. V prvním kole je však zastavil leckr s netradičními „dualkami“ a Entropiq zvládli i následnou obranu. Třetí kolo však znamenalo první bod pro SINNERS, kteří si na svého soupeře počíhali pouze s Deagly, na což navázali dalšími dvěma body a dostali se do vedení. V šestém kole se hříšnici rozhodli jít na Áčko, kde byl soupeř lépe připraven, a po následných čtyřech AWP killech od capseNa šli Entropiq opět do vedení. Další velkou individuální akci hned na to ale předvedl ZEDKO, když potrestal hráče soupeře a se dvěma životy vyhrál 1v3 clutch, na jehož počátku měl pouze Tec-9. SINNERS tímhle poprvé v zápase odstartovali delší sérii vyhraných kol v řadě, kterou Entropiqdokázali kontrovat až ve dvou posledních, kdy to lépe na A site vyšlo právě jim, když pálil ostrými třeba daxen.

Entropiq v předchozích dnech ukázali, že se Inferna nebojí, což chtěli předvést hned v pistolkách, kdy objevili takřka opuštěné Béčko. SINNERS však ve čtyřech hráčích vytáhli z druhé strany mapy banán dozadu a následný retake s přehledem zvládli. Po dvou dalších bodech pro hříšníky bylo velice klíčovým kolem devatenácté, které Entropiq sice otevřeli, ale NEOFRAG riskantně vytáhl banán a heroicky zmařil šance soupeře. Poté se individuálně ukázal CaNNiE se svým holdem A longu, na což navázal pro změnu ZEDKO – když Entropiq zaútočili na správnou stranu mapy, ale momentum bylo jasně na straně SINNERS. Leckr další entry fragy sice zúročil v sedmý bod, následně ale beastik a spol. dvacáté třetí kolo ustříleli a do série vstoupili jasnou výhrou 16:7.

Dust 2

Na druhé mapě Dust 2 se potřebovali ukázat Entropiq, ale SINNERS zvládli úvodní dvě kola. Entropiq si poradili s prvním nákupem, ale poté zaúřadoval prvek jménem NEOFRAG, když vyběhl ze smoke a zaskočil soupeře při útoku na Áčko. Následný force buy Entropiq však vyšel a díky AJTTově openům v kole dalším šli poprvé do vedení. Právě AJTTovi to na Dust 2 opravdu pálilo a Entropiq na něj spoléhali. Na druhé straně střílel nejlépe SHOCK, ale v devátém kole s jedinou zbraní neměl štěstí a Entropiq už vedli 6:3. Svůj moment slávy poté zaznamenal ZEDKO, když přes smoke sestřelil dva hráče jednou střelou. Entropiq dokázali ztrácet zbraně i proti slabším nákupům, ale dobrým útokem si získávali jeden bod za druhým a T stranu vyhráli 10:5.

SINNERS ve druhých pistolkách okamžitě snížili, ale Entropiq poté přečetli pohyb soupeře na jedničku. Přiložili bod k bodu a vedli již 14:6, takže jim chyběly už jen dva krůčky ke srovnání série. In-game leader hříšníků beastik ale řekl ne a zavelel na comeback pushem na A, při kterém posbíral tři jedničky s Deaglem. Zlomové kolo bylo hned to následující, když se NEOFRAG při 2v3 situaci rozhodl peeknout z A site CT spawn a vysprayoval všechny soupeře najednou. O dvě kola později CaNNiE zvládl neuvěřitelnou 1v2, když AJTT zpanikařil a rozběhl se s nožem. V dohrávkách kol vycházelo SINNERS naprosto všechno, a i když někdy přispěla špetka štěstí, tak díky komunikaci to většinu času nebyla náhoda. Zlomeným Entropiq se nedařilo vůbec nic, a to ani například ve chvíli, kdy SINNERS naběhli přímo na savenuté AWP. Deset kol v řadě znamenalo comeback na 16:14.

Mirage

První příležitost na zakončení finále měli SINNERS Esports na mapě Mirage, tedy své druhé volbě. V pistolkách se jim podařilo zkoordinovat útok na A site ze všech stran, na což navázali dalšími dvěma body, ačkoliv daxen urputně bojoval a byl se svým Deaglem proti. Tohle jméno si dobře zapamatujte, protože právě on byl tahounem svého týmu na třetí mapě série, společně s HONESem, který byl hlavním strůjcem prvního bodu Entropiq. Těch dokázali přidat celkem pět v řadě, než se probudil NEOFRAG, který vyčaroval vyhraný 1v4 clutch. Ten si rozdělil na jednotlivé duely. Hlavní úderné duo Entropiq úřadovalo i nadále a jediný další bod už za útok dokázali dát SINNERS jen tehdy, když CaNNiE otevřel kolo dvěma killy s AWP. Entropiq byli na soupeři připraveni.

V pistolkách druhé strany se Entropiq nebojácně vydali na Áčko, kde NEOFRAG nejprve poslal "VAC shot" přes smoke a se spoluhráči pak bombu v poklidu dobyl. Entropiq ale díky plantu nakoupili a force buyem zlomili ekonomiku soupeře, protože další dvě kola byla čistá, tedy bez ztráty jediného hráče. Ve dvacátém kole se sice AJTT nedostal včas k plantu, ale Entropiq hráli v daleko větší pohodě – ba co víc, vyvarovali se zlomovým chybám a vyhrávali klíčové souboje, na rozdíl od ztraceného Dustu 2. Daxen a HONES dominovali také za útočnou stranu a společně nasbírali 60 killů – sám daxen poslal sérii na čtvrtou mapu díky neskutečnému skóre 36:15.

Nuke

Čtvrtou vyvolenou mapou byl Nuke, kde SINNERS začali ubráněným Béčkem, ačkoliv daxen se hodně šikovně pokoušel o 1v4 clutch. Entropiq si oblíbili průchod dveřmi dolů, což ale SINNERS příliš nevadilo, protože to soupeři dovolovali dokola a dokola. Více než dílčí úspěchy to ale ze začátku strany nepřinášelo, naopak SHOCK parádním 1v2 clutchem v šestém kole zvýšil skóre již na 5:1. V devátém kole se Entropiq rozhodli změnit tempo a rychlým útokem na A zaskočili soupeře a třetí bod následně získali po průchodu dolů a zvládnutém 5v5 afterplantu. Hodně klíčový byl leckr, který o chloupek zvládl 1v1 situaci a často chodil přes šachtu dolů právě on, aby nabíhal hráči na rampě do zad. Skóre 9:6 pro SINNERS Esports nechávalo Nuke zatím otevřený.

Hříšníci přešli na útočnou stranu, kde pistolky musel zachraňovat v 1v2 clutchi beastik. Po dvou „povinných“ kolech díky NEOFRAGovi zvládli SINNERS i to další a vedli už 13:6. NEOFRAG byl nejlépe střílejícím hráčem na mapě, ale tentokrát to nebylo o šílených akcích, nýbrž o neustálém fragování. Po dobrém holdu B site se SINNERS dostali dokonce do vedení 15:8 a k zisku titulu mistrů ČR měli sedm příležitostí, takže se nemuseli bát riskovat. Soupeř ale začal skóre stahovat. Důležité killy dával například capseN, zatímco při jednom postupu venkem do exitu SINNERS zapomněli jeden smoke. Horní site pro změnu držel leckr, HONES zariskoval a snažil se rozhodit soupeře netradiční autosniperkou.

SINNERS Esports na turnaji hráli celou řadu vyrovnaných map, v nichž prokázali vytříbené individuální kvality i neskutečnou týmovost, která byla klíčová především v pozdních kolech zápasů. Celá základní pětice kromě ZEDKA získává titul mistra ČR poprvé v kariéře. SINNERS tímto vítězstvím dovršili neuvěřitelnou cestu letošního roku. Vznikli v lednu jako supertým, který tu měl vše vyhrát – a to se jim nakonec povedlo. Gratulace ke skvělému výkonu však patří i Entropiq, kteří byli rovnocenným soupeřem a svým výkonem po všech stránkách potvrdili, že ve finále našlapaného turnaje nebyli náhodou.

Novými mistry ČR pro rok 2020 je šestice v tomto složení:

  • Jindřich „ZEDKO“ Chyba
  • Sebastian „beastik“ Daňo
  • Max „SHOCK“ Kvapil
  • Hubert „CaNNiE“ Ludwig
  • Adam „NEOFRAG“ Zouhar
  • Michal „KETUBOR“ Csontoš – trenér
Tagy: