Situace se vyostřuje. Rusku se místy daří postupovat, přiznal ukrajinský velitel

Charkov po lednovém bombardování

Ukrajina: Na válku se připravují i ženy v Zakarpatské oblasti

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj přiznal, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku „taktické úspěchy“ v nejméně třech sektorech.

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl Syrskyj v příspěvku na komunikační platformě Telegram. „Situace se dynamicky měnila – v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ dodal.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Rusové podle něj útočí také na frontovém sektoru u města Kupjansk v Charkovské oblasti – u obcí Stemachivka a Berestove měli částečný úspěch, postup se však podařilo zastavit. Napjatá je situace je také u města Časiv Jar a Kliščijivky poblíž Bachmutu.

ČTĚTE TAKÉ: Rusko útočilo na ukrajinské plynárny. Jsou důležité pro dodávky do EU, přiznal Zelenskyj

Syrskyj již v sobotu uvedl, že situace na frontě má pro ukrajinské obránce sklon se zhoršovat, o čemž podle svých slov informoval západní spojence Ukrajiny. Poukázal také na velký počet ruských vzdušných úderů na energetickou infrastrukturu země z posledních týdnů. Ukrajina také podle něj naléhavě potřebuje další rakety, munici, vojenské vybavení a bojovou techniku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Americká pomoc získá Ukrajině čas. Průběh války ale nezvrátí, shodují se experti

Tagy:
Ukrajina Rusko Charkovská oblast Kupjansk Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj Pokrovske