Další ukrajinská bašta v ohrožení. Na předměstí Časiv Jaru zuří boje, Rusové nasadili motorky

Na ukrajinské frontě teď není ohroženější město než Časiv Jar. Rusové už obsadili východní předměstí a snaží se oblast dobýt. Město je ale na kopci a obránci ho prozatím s vypětím sil drží. List The New York Times vysvětlil, co by se stalo, kdyby Časiv Jar padl.

Po únorovém pádu Avdijivky je v ohrožení další ukrajinské městečko. Časiv Jar – pevnost na kopci, kde před válkou žilo 13 tisíc lidí. Institut pro studium války upozornil, že pro Rusy je teď dobytí města zřejmě prioritou, což může souviset i s blížícím se Dnem vítězství, který v Moskvě velmi prožívají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Umění válčit se na Ukrajině učí i ženy. Každý by měl být ochotný bránit vlast, říkají

Podle posledních zpráv už boje probíhají na periferii města. Rusové mají ovládat východní předměstí. Časiv Jar k tomu čelí nepřetržitému bombardování.

„Obsazení Časiv Jaru ruskými jednotkami je reálnou hrozbou, ačkoli se jim to nemusí podařit rychle. Ruské síly se pravděpodobně snaží obsadit co největší část území před tím, než Ukrajinci obdrží pomoc z USA,“ napsal Institut pro studium války.

S municí a zbraněmi ze Spojených států podle listu The New York Times mohou kalkulovat i obránci.

„Ukrajinci se sice nemohou rovnat ruské palebné síle a Moskva je i nadále ochotna vrhnout do boje nespočet vojáků, ale skutečnost, že ukrajinští velitelé vědí, že se blíží další dodávky, jim může umožnit sáhnout do rezerv a odolat náporu,“ předpokládá list.

Časiv Jar před pár týdny navštívil i štáb CNN Prima NEWS, podle kterého hájí město na straně obránců i český dobrovolník.

Kopec jako strategický bod

Kdyby se Rusům podařilo Časiv Jar dobýt, mohli by získat stejný benefit, z jakého nyní profitují obránci – výškovou převahu. Pokud by Moskva dostala na kopec své dělostřelectvo, v dostřelu by byly klíčové ukrajinské aglomerace.

„Města, která leží za Časiv Jarem, nejsou jen důležitými obrannými baštami. Žijí v nich statisíce civilistů, z nichž mnozí pracují v průmyslových odvětvích, která hrají důležitou roli v domácí výrobě zbraní na Ukrajině. Pokud Časiv Jar padne, některá z těchto center budou v dosahu ruského dělostřelectva. Rusko opakovaně prokázalo, co dokáže, když osada padne v dosahu jeho velkých děl – zničí místní průmysl a kritickou infrastrukturu,“ uvádí analýza.

V ohrožení by rázem bylo i město Kosťantynivka, které je klíčové pro logistické operace ukrajinské armády.

Motorky místo oslů

Agentura Unian upozornila, že Rusové se snaží na frontě postoupit i pomocí nevšedních výpadů, které provádějí bojovníci na motorkách. List Business Insider uvedl, že útoky na motorkách provádějí proruští separatisté.

„Někdy vidíme, že po masivních útocích, kdy nepřítel utrpěl značné ztráty na technice, se uchyluje k různým taktikám. Třeba k dopravě na motocyklech do přední linie. Poprvé jsem se o tom přesvědčil před týdnem ve směru na Bachmut. Obranné síly již našly nástroj, jak se s tím vypořádat. Myslím, že po obdržení další munice v rámci všeobecné vojenské pomoci budeme moci vidět, jak nepřítel přechází na útočné operace na oslech,“ zažertoval ukrajinský velitel Jurij Fedorenko.

Útočníci přecházejí na motorky údajně kvůli tomu, že Ukrajinci ve velkém používají drony. A útočníci na motorkách se jim snaží vyhnout.

VIDEO: USA zvažují nasazení poradců na Ukrajině

Tagy: