Slaný: Město s bohatou historií a nabídkou nekonečných možností

Slaný, malebné město ležící pouhých 30 minut jízdy autem od Prahy, se může pochlubit bohatou historií sahající až do jedenáctého století. I když jeho název evokuje spojení se solí, ve skutečnosti se zde sůl nikdy netěžila. Legenda vypráví o knížeti Nezamyslovi a jeho sluhovi Holotovi, kteří při lovu zabloudili k úpatí Slánské hory a objevili slanou vodu, která koním nechutnala. A tak vzniklo jméno města Slaný.

Historické památky a kulturní akce

Srdcem Slaného je hlavní Masarykovo náměstí, kde návštěvníci najdou řadu historických památek a zajímavostí. Jednou z nich je Vlastivědné muzeum ve Slaném, které zahrnuje i nádhernou Kapli Zasnoubení Panny Marie. Tento prostor je dnes oblíbeným místem pro svatební obřady díky své noblese a vynikající akustice.

Další památkou, která stojí za zmínku, je kašna čtyř prezidentů z roku 1529, nacházející se právě na Masarykově náměstí. Tato kašna za vhozenou minci prý plní přání.

„Já si dovolím popřát Slanému, ať vzkvétá, ať se stále rozvíjí, ale ať nezapomíná také na tu svoji bohatou historii,“ říká tamní starosta Martin Hrabánek a vhazuje do kašny minci.

Slánské divadlo je zase místem, kde mnozí umělci, včetně režiséra Karla Smyczka, začínali svou kariéru. Smyczek, který se často do Slaného vracel, čerpal inspiraci pro své filmy ze slánských kulis. Jeho tvorba zahrnuje filmy jako Lotrando a Zubejda nebo Sněženky a machři.

Moderní vybavení a sportovní vyžití

Pro aktivní sportovce nabízí Slaný řadu možností. Místní skály Via Ferrata jsou ideální pro lezce, kteří si chtějí vyzkoušet svou sílu a vytrvalost. Na druhé straně, nadšenci astronomie mohou využít dalekohledy k pozorování Měsíce, planet a vzdálenějších vesmírných objektů.

Místní obyvatelé a návštěvníci mohou také využít moderní sportovní halu v lokalitě Háje a nově upravený sportovní stadion s ledovou plochou. Slánský stadion s ledovou plochou je místem, kde se konají hokejové zápasy a další sportovní akce.

Kumpánova zahrada, kdysi zanedbaný park, je nyní elegantním místem k procházkám a relaxaci. Město se pyšní i infocentrem, kde se nachází největší sbírka slánek na světě, vyrobených z různých materiálů jako sklo, porcelán nebo keramika.

Zdravotnické zařízení a služby

Slánská nemocnice je skutečným klenotem města, poskytujícím moderní zdravotnické služby včetně rentgenů, CT vyšetření, ultrazvuku a magnetické rezonance. Místní obyvatelé si pochvalují péči a přístup lékařů a personálu.

Královický dvůr a okolní příroda

Nedaleko města Slaný se nachází Královický dvůr, oblíbené místo cyklistů a turistů. Tento komplex nabízí sportovní vyžití na koních, ubytování a gastronomické zážitky. Svatební obřady v pohádkovém kočáru jsou zde častým jevem. Královický dvůr je příkladem proměny bývalého kravína a zarostlé pustiny v místo plné života a krásy.

Na závěr stojí za zmínku naučné stezky v okolí, jako je dančí nebo včelí stezka, které návštěvníky obohatí o nové poznatky a zážitky. Po procházce nebo projížďce na koni si můžete vychutnat lahodnou zmrzlinu v místní cukrárně.

Tagy: