Sledujte speciální Interview s horolezcem Holečkem: Jaký byl únik ze sněhového pekla?

Přežili vlastní smrt těsně pod vrcholem himálajské sedmitisícovky Baruntse. Dvojici českých horolezců Marka Holečka a Radoslava Groha uvěznila sněhová bouře na téměř čtyři dny. Stan si museli rukama vyhrabávat ze závějí čerstvě napadaného sněhu. Jaký byl únik ze sněhového pekla? Nejen o tom s Markem Holečkem v úterním Interview speciálu, který můžete sledovat od 22:30 na CNN Prima NEWS nebo v tomto článku.

Komplikovaný sestup z himálajské sedmitisícovky zvládli čeští horolezci v sobotu, kdy se jim podařilo sestoupit o 1100 výškových metrů do míst, odkud je mohla vyzvednout helikoptéra. Ta je přepravila do Káthmándú. O radostnou zprávu se podělil Holeček na svém Facebooku.

„Celé lezení nebylo nic proti návratu do Káthmándú. Tady teprve začal ten správný zážitkový poukaz do loterie přežití. Předesílám, že mi nic není, doba je však zvláštní,“ napsal horolezec.

Po přistání s helikoptérou ho převezli na „mezinárodní“ kliniku. „Tam mi třikrát odebrali krev, takže mě regulérně vykrvili. Pak rentgenovali a následně vyhodnotili, že potřebuji kyslík, pak jsem dostal tisíc prášků. Když jsem je odmítl žrát a cokoliv s nimi dělat, dospěli k hodnocení, že jsem na hlavu a s jistotou umřu,“ popsal Holeček.

„Nicméně ‚Nebeská past‘, tak se jmenuje naše nová cesta na ‚Barušku‘, slaví světový úspěch. Jediné, co to kalí, je fakt, že zatím nemáme letenku domů. Asi budeme muset dojit pěšky,“ uvedl v pondělí na Facebooku horolezec.

Tagy: