Sledujte první díl Prima HISTORIE. Zavede vás do období Protektorátu a nabídne unikátní záběry

Dokumentární série Prima historie je plná unikátních historických záběrů.

S vyhlášením Protektorátu vznikl i protinacistický odboj, jehož nejdůležitější postavou byl generál František Moravec. Šéf naší zpravodajské služby mimo jiné zorganizoval atentát na říšského protektora Heydricha. O generálu Moravcovi bude vyprávět první díl nového pořadu Prima HISTORIE, který vzniká ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha. Dívejte se v sobotu ve 14:30 na CNN Prima NEWS.

František Moravec začal svoji vojenskou kariéru jako legionář za první světové války, ale největších vojenských úspěchů dosáhl jako náčelník naší rozvědky. S několikadenním předstihem věděl o plánu obsazení českých zemí Německem.

ČTĚTE TAKÉ: Vinnetouovi potomci milují husity. Opravdoví indiáni nebyli jako z filmu, nosili i cylindry

„On se prostřednictvím svého agenta A-54, Paula Thümmela, dostal k informaci, že 15. března dojde k okupaci českých zemí, už 11. března 1939. Upozornil své nadřízené, dokonce i vládu. Ta na to ale nereagovala, protože v té době byla úplně paralyzovaná obrovským strachem z Německa,“ uvedl pro CNN Prima NEWS historik Vojenského historického ústavu Praha Karel Straka.

Dokumentární série Prima HISTORIE nabídne plno unikátních historických záběrů, které odpočívaly v archivu a spatřily světlo světa po desítkách let. Vzniká ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem Praha.

Spolupráce vědeckého pracoviště s komerční televizí je v rámci Evropy ojedinělá. „Myslím, že v tomhle rozsahu je to spíše věc výjimečná. Určitě. A překvapila mě ochota a vstřícnost Vojenského historického ústavu do té spolupráce s námi jít,“ sdělil dramaturg Prima HISTORIE Vladimír Blažek.

„Říkali jsme si, že by bylo zajímavé oslovit s jednotlivými historickými tématy širší veřejnost, a to můžete udělat jedině tím, že začnete natáčet nějaký seriál. A seriálů na historická témata je nekonečná řada, protože naše historie je velmi bohatá,“ poznamenal ředitel Vojenského historického ústavu Praha Aleš Knížek.

První díl dokumentární série Prima HISTORIE, který je věnovaný generálu Františku Moravcovi, si můžete pustit na stanici CNN Prima NEWS už v sobotu ve 14:30.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zkáza brněnského Prioru. Nahlédněte do chlouby brutalismu, kterou brzy čeká demolice

Tagy:
Prima CNN Prima NEWS seriály Protektorát Čechy a Morava odboj Nacistické Německo Vojenský historický ústav Praha historie Aleš Knížek první díl Prima HISTORIE František Moravec Karel Straka