Slováci otáčejí. Hráče z ruské KHL chtějí zpět do reprezentace, mají pomoci v boji o olympiádu

Slovenská hokejová reprezentace bude zřejmě znovu sahat po hráčích z ruské KHL.

Hokejový šampionát v Praze pokořil řadu rekordů

Slovenská hokejová reprezentace se zhruba dva a půl roku po začátku ruské invaze na Ukrajinu odhodlala znovu povolávat hráče, kteří působí v převážně ruské KHL. Tamní kluby si to odhlasovaly v nedávném průzkumu a hokejový svaz hodlá vůli respektovat. Slováci se tak odpojují od jiných západních států, jejichž hokejové reprezentace odmítají brát hráče z KHL kvůli agresi na Ukrajině.

Naši bývalí federální partneři a východní sousedé se pro návrat hráčů z KHL zpět do národního týmu vyjádřili v průzkumu. „Do názorového průzkumu byly zahrnuty všechny kluby, které měly právo hlasovat na Kongrese SZLH (Slovenský svaz ledního hokeje; pozn. red.). Z těch, které hlasovaly, bylo za účast hráčů KHL v reprezentaci 52 procent, proti účasti hráčů KHL v reprezentaci bylo 38 procent klubů, přičemž 10 procent klubů se zdrželo,“ uvedl slovenský hokejový svaz.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela legenda českého hokeje Josef Beránek. Útočník zářil v dresu Litvínova

Vedení svazu čte výsledek průzkumu tak, že slovenské hokejové hnutí chce, aby reprezentace hrála na turnajích „v co nejsilnějším možném složení bez ohledu na klubovou příslušnost hráčů“.

„Trenéři národního mužstva tak budou mít při nominaci na mezinárodní turnaje volnou ruku a bude na jednotlivých hráčích, zda nominaci do reprezentace přijmou,“ uvádí slovenský hokejový svaz.

Nominování hráčů z KHL do reprezentace by tak mělo být v rukách kanadského trenéra Craiga Ramsayho a jeho štábu, potažmo někdejšího vynikajícího útočníka Miroslava Šatana, který je zároveň prezidentem svazu i generálním manažerem reprezentace.

Podle informací CNN Prima NEWS by Ramsay neměl mít s povoláváním hráčů z KHL do svého týmu problém. Řešit to bude muset co nevidět, protože Slováci už v srpnu začnou kvalifikačními zápasy pro kvalifikaci na zimní olympijské hry v italském Miláně, které se konají v roce 2026.

(Staro)nová krev pro národní tým

Slováci měli v KHL v uplynulé sezoně celkem devět hráčů. Jedná se o útočníky Adama Lišku, Michala Krištofa a Tomáše Jurča a obránce Michalla Čajkovského, Martina Gernáta, Christiana Jaroše a Mislava Rosandiče. Ty doplňuje duo brankářů Patrik Rybár a Adam Húska. Smlouvy s týmy v KHL teď v létě podepsali také obránce Mário Grman a útočník Adam Ružička. Všichni by čistě z herního hlediska byli vítaným doplňkem pro slovenskou reprezentaci.

Naposledy za slovenskou hokejovou reprezentaci hráli hráči z KHL na mistrovství světa v roce 2022. Konkrétně šlo o brankáře Rybára a útočníka Lišku, přičemž oba působí v KHL dodnes.

Ve zmíněném roce však mnohé národní týmy příslušnost ke klubu KHL ještě reprezentantům tolerovaly kvůli platnosti jejich smluv. Koneckonců, za tehdy bronzový český tým hrál třeba obránce Michal Jordán, v tu chvíli s kontraktem v Amuru Chabarovsk. Až během následující sezony se český reprezentant zvládl ze smlouvy vymanit a přešel do švýcarské ligy, což mu umožnilo dále reprezentovat.

Česká republika měla v uplynulé sezoně v KHL pět hráčů. Byli jimi útočníci Dmitrij Jaškin a Rudolf Červený a trio obránců Lukáš Klok, David Sklenička a Libor Šulák. Zajímavý je také příběh mládežnického českého reprezentanta Ostapa Safina, který se rovněž přesunul do KHL a k tomu se vzdal českého občanství. Zůstalo mu pouze to ruské.

Tagy:
Olympijské hry průzkum Dmitrij Jaškin hokej sport lední hokej Lukáš Klok národní tým Libor Šulák David Sklenička Craig Ramsay Mistrovství světa v ledním hokeji Kontinentální hokejová liga Rudolf Červený sportovní disciplína