Falešný policejní šéf: Padělal vysokoškolský diplom, odhalila ho náhoda. Případ šetří GIBS

Padělaný diplom velitele policejní služebny

Služebně velel policista s padělaným diplomem

Policejní služebně velel policista s padělaným vysokoškolským diplomem. V křesle vedoucího se mu podařilo udržet celý rok. Na všechno se přitom přišlo úplnou náhodou – při vyšetřovaní podvodníka, který vydával padělané diplomy. Případ si převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Byl to ostřílený policista. V terénu pracoval dohromady 15 let, chtěl se ale už posunout výš, a tak se začal zajímat o pozici vedoucího obvodního oddělení. K tomu ale bylo potřeba vysokoškolské vzdělání, které neměl. I přes to našel řešení, jak si titul snadno pořídit. Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů oslovil podvodníka, který diplomy dokázal nelegálně obstarat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zeman je odmítal, za Pavla se dočkali. Prezident předal jmenovací dekrety novým profesorům

„Policista se prokazál dvěma diplomy: bakalářským a magisterským. Bakalářský diplom předložil svému zaměstnavateli do personálního spisu. Magisterský diplom nepředložil, nicméně měl titul neoprávněně užívat v rámci své služební činnnosti,“ informovala  mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Podvodník, který mu falešné diplomy zajistil, pravděpodobně vytvořil falzifikáty více lidem. Za to už byl pravomocně odsouzen. Policista se ke všemu přiznal a u policie dobrovolně definitivně skončil. „Policejni orgán GIBS v březnu 2023 proti policistovi zahájil zkrácené přípravné řízení z přečinu padělání a pozměnení veřejné listiny.“ uvedla dále Nguyenová.

Vzhledem k tomu, že policista spolupracoval a zaplatil 50 tisíc korun na dobročinné účely, státní zástupce jeho případ podmínečně odložil.

Tagy: