Šmarda po volebním propadáku končí v čele SOCDEM. Post předsedy nebude obhajovat

Michal Šmarda

Šmarda končí v čele SOCDEM

Předseda SOCDEM Michal Šmarda skončí jako předseda strany. Redakci CNN Prima NEWS řekl, že post nebude na říjnovém sjezdu sociálních demokratů obhajovat. Zároveň vyzval, aby se vesla chopil ten sociální demokrat, který v krajských a senátních volbách uspěl.

„Pád se zastavil, není to ale obrat, ten musí přijít až příští rok ve volbách do Poslanecké sněmovny. SOCDEM má před sebou ještě hodně práce,“ řekl Šmarda o výsledku strany ve volbách. SOCDEM, dříve ČSSD, se dostala do krajských zastupitelstev ve čtyřech krajích. Sám Šmarda byl zvolen spolu s dalšími dvěma kandidáty na Vysočině. „Děkuji voličům za to, že ačkoliv jsem byl na kandidátce jen na podporu na zadních místech, preferenčními hlasy mě poslali dopředu,“ dodal.

Dále čtěte: Výsledky voleb PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, kdo usedne ve vedení vašeho kraje

Další krajské zastupitele má SOCDEM jen v Pardubickém (pět postů), Královéhradeckém (tři posty) a Ústeckém kraji (dva posty). Sociálnědemokratický senátor Petr Vícha navíc obhájil své křeslo.

„Mám za sebou dva a půl roku náročné práce. Krajské volby ukázaly, že pokud se jde směrem, o kterém jsem přesvědčen, že je správný, SOCDEM může být úspěšná. Za ty dva roky jsem dal do pořádku finance strany, ale nepodařilo se mi stranu dostatečně sjednotit nad svou vizí. Bylo by dobře, aby pozici převzal někdo jiný,“ řekl s tím, že by byl rád, aby to byl někdo, kdo uspěl v posledních volbách.

V zastupitelstvech se objeví exposlanci

Mezi známými jmény, která se nyní na kandidátce SOCDEM dostala do regionálních zastupitelstev, je například dlouholetý hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a někdejší poslanci Jan Chvojka, Jiří Běhounek a Jan Birke.

Do boje o post předsedy SOCDEM se může přihlásit i exministryně práce a sociálních věcí a někdejší výrazná tvář sociální demokracie Jana Maláčová. Ta pro CNN Prima NEWS v pátek uvedla, že kandidaturu zvažuje. V minulém klání o post předsedy kandidovala, ale neuspěla.

Šmarda se stal předsedou sociální demokracie v roce 2021, o dva roky později strana změnila název na SOCDEM. Volební sjezd, který určí nové vedení strany, se koná 5. října v Hradci Králové.

Šmarda je dlouholetým starostou Nového Města nad Moravou, v roce 2019 se stal místopředsedou sociálních demokratů. Byl kandidátem strany na ministra kultury ve vládě Andreje Babiše poté, co podal demisi předchozí šéf resortu Antonín Staněk. Tehdejší prezident Miloš Zeman ale Šmardu odmítl jmenovat a svůj postoj nezměnil.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Výsledky voleb v Partii hodnotí ministr Hladík (KDU-ČSL) a poslanec Vondráček (ANO).

Tagy: