Výsledky voleb PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, kdo usedne ve vedení vašeho kraje

Předseda Andrej Babiš a poslankyně Helena Válková slaví úspěch hnutí ve volbách ve volebním štábu středočeské organizace hnutí ANO po skončení krajských voleb a prvního kola voleb do Senátu, 21. září 2024, Praha.

Atmosféra ve štábech politických stran

Volby do krajských zastupitelstev ovládlo hnutí ANO. Zvítězilo totiž hned v 10 krajích. Zbylé krajské obvody brala ODS, koalice Spolu a Starostové pro Liberecký kraj. Velmi důležité je také celkové složení zastupitelstva. Někde totiž mohou strany složit jednobarevnou vládu. V článku se můžete podívat na přehledný graf, jak jsou mandáty rozdělené.

Volby se týkaly třinácti krajů. Hnutí ANO v nich triumfovalo a ve velké části odskočilo svým soupeřům. V Moravskoslezském a Karlovarském kraji dokonce může složit jednobarevnou vládu, i když jeho výsledek nepřesáhl 50 procent. Je to kvůli rozdělení mandátů. V Moravskoslezském kraji získalo 35 křesel v 65členném zastupitelstvu a v Karlovarském kraji 28 zastupitelů z celkových 45.

Výhodu jednobarevné vlády využije také ODS v Jihočeském kraji. Tamní hejtman Martin Kuba totiž řekl, že s ostatními stranami vyjednávat nebude – vzhledem ke svému výsledku ani nemusí.

ČTĚTE TAKÉ: Velký výprask pro Piráty. Zůstávají mimo hru ve všech krajích s jedinou výjimkou

V přehledném grafu si pak můžete prohlédnout, jaké je rozdělení krajských křesel v jednotlivých krajích. Pokud kliknete na jednotlivé strany, zobrazí se vám i jména zvolených kandidátů. Možností je také celkový náhled mandátů, který jasně vyhrálo hnutí ANO.

Tagy: