Smutná kaňka Velké pardubické. Na obávaném Taxisu uhynul ryzák Stuke, žokeje Lišku oživovali

Velká pardubická

Velká pardubická 2023

Taxisův příkop. Nejsledovanější překážka Velké pardubické opět vzbudila mnoho emocí, a to už v průběhu nedělního dostihu. Nejen, že na ní skončil závod pro osm koní z dvaceti, pro jednoho z nich šlo o skok úplně poslední. Devítiletý hnědák Stuke zde zahynul. Žokeje jiného koně, Martina Lišku podle webu iSport.cz na místě oživovali, poté ho převezli do nemocnice.

„Stuke před plotem zabočil, skákal do strany. Když nemáte dost místa kolem sebe, tak už je to řetězová reakce, domino. Proto ti zkušenější skákali o samotě bokem, nechtěli se přimotat do karambolu. Nejdůležitější je mít prostor a klid na doskok,“ uvedl po závodě pro Českou televizi bývalý jezdec Libor Šimůnek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Velká pardubická přinesla hrůzný karambol na Taxisu. Zvítězil favorizovaný Sacamiro

Právě pro zmiňovaného Stukea ze stáje ve Velkých Karlovicích byl Taxis poslední překážkou v životě, uvedli pořadatelé v oficiálním vyjádření na Facebooku. Devítiletý ryzák způsobil už před odskokem chaos, kdy zkřížil cestu dalším koním. Následně sice živý plot přeskočil, ale dopad neměl šanci zvládnout. Narazil tvrdě na hranu příkopu a zůstal v něm ležet.

Vážné zranění si na stejné překážce přivodil i žokej Martin Liška, kterého podle webu iSport.cz na místě oživovali a poté převezli do nemocnice. Liška byl v sedle Argana.

Oficiální informace k průběhu 133. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou: Na Taxisově příkopu bohužel utrpěl fatální...

Posted by Velká pardubická se Slavia pojišťovnou on Sunday, October 8, 2023

„Na Taxisově příkopu bohužel utrpěl fatální zranění kůň číslo 12 Stuke. Zraněný žokej Martin Liška (Argano) bude podle zpráv lékařů v pořádku, ostatní účastníci dostihu včetně koní také,“ stojí v oficiálním vyjádření pořadatelů závodu na Facebooku.

„Zase se nad tím odborná veřejnost bude muset zamyslet a něco s tím udělat. Brzdí tam i koně, kteří normálně skáčou. Ať si to rozeberou kompetentně. Doufám, že snad budou všichni v pořádku,“ pronesl Šimůnek bezprostředně po závodě, kdy informace o úmrtí koně ještě nebyla uveřejněna.

„Letos byl hodně velký problém na Taxisu. Naštěstí jsem byl víc vpravo, takže mě to minulo. I když je pravda, že jsme přistávali do hrany,“ uvedl vítěz Velké pardubické Jan Faltejsek v rozhovoru pro Českou televizi. Triumfoval na desetiletém valachovi Sacamirovi.

Exministr Kalousek kritizuje „zvrácené týrání zvířat“

Po skončení závodu se k nejslavnější překážce vyjádřil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Ti chlapi vědí, do čeho jdou, ať si zpřelámou, co chtějí. Kde ale, k čertu, bere někdo tu zvrácenou odvahu vystavovat takovému riziku nevinná zvířata? Asi dostanu vynadáno, ale podle mě je to odsouzeníhodné týrání,“ napsal na sociální síť X.

Tagy: