Velká pardubická přinesla hrůzný karambol na Taxisu. Zvítězil favorizovaný Sacamiro

Hromadná nehoda na Velké pardubické. 8. října 2023

Velká pardubická 2023

Vítězem letošního ročníku Velké pardubické se stal favorizovaný desetiletý valach Sacamiro s žokejem Janem Faltejskem, který slavnou steeplechase ovládl už pošesté. Během závodů došlo k několika pádům, obzvlášť těžký karambol se udál na obávaném Taxisově příkopu, kde jeden z koňů zahynul.

Čtyřicetiletý žokej Faltejsek slavnou steeplechase ovládl už pošesté a upevnil si druhé místo v historických statistikách za osminásobným vítězem Josefem Váňou. Vítězný hnědák a svěřenec Evy Petříkové vylepšil loňskou třetí pozici a získal pro svého majitele největší část z pětimilionové dotace.

ČTĚTE TAKÉ: Vítěz Vémola má zájem o velkou trilogii. Kincl chce zatím klid, dostal i slovenskou nabídku

Kompletní trať 133. ročníku závodu absolvovalo jen osm z 18 koní, téměř polovinu startovního pole vyřadil obávaný Taxisův příkop, kde nešlo k hrozivě vypadajícímu karambolu. Stuke těsně před odrazem nečekaně zahnul a vjel do cesty ostatním. Na čtvrté z 31 překážek skončilo hned osm koní, mimo jiné i obhájce prvenství Mr Spexe či další ze spolufavoritů Argano.

„Na Taxisově příkopu bohužel utrpěl fatální zranění kůň číslo 12 Stuke. Zraněný žokej Martin Liška (Argano) bude podle zpráv lékařů v pořádku, ostatní účastníci dostihu včetně koní také,“ stojí v oficiálním vyjádření pořadatelů závodu na Facebooku. Žokeje lišku podle webu iSport.cz na trati lékaři oživovali.

Oficiální informace k průběhu 133. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou: Na Taxisově příkopu bohužel utrpěl fatální...

Posted by Velká pardubická se Slavia pojišťovnou on Sunday, October 8, 2023

Druhý proběhl cílem 6900 metrů dlouhého dostihu předloňský vítěz Talent s Pavlem Složilem a třetí místo obsadil Star s Markem Stromským.

Faltejsek se dočkal triumfu po pěti letech od vítězství s Tziganem du Berlais. V letech 2012 až 2014 dovedl do cíle na prvním místě dosud poslední vítěznou klisnu Orphee des Blins, v roce 2016 zvítězil s Charme Lookem.

Rozhodl zdrcující finiš

Ve vítězství věřil až po posledním skoku. „Když šel mezi vodama okolo mě Star, tak jsem si říkal, že bude hodně těžké ho porazit, protože tam měl dobrý nástup. Já jsem si tak trochu počkal. Stejně jsem neměl kam, protože přede mnou byl Kaiserwalzer, takže jsem si musel počkat. To, že kůň má závěr, to už několikrát prokázal. I tohle mi dost pomohlo,“ radoval se Faltejsek.

Do poslední překážky byli ve hře o vítězství také nakonec čtvrtý Lombargini a pátý Kaiserwalzer. S odstupem dostih dokončili ještě vítěz druhé kvalifikace a svěřenec trenérské legendy Josefa Váni Lodgian Whistle, který letos jako jediný dokázal Sacamira porazit, Dulcar de Sivola a Jet Fighter.

Po skončení závodu k incidentu na Taxisu vyjádřil i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Ti chlapi vědí, do čeho jdou, ať si zpřelámou, co chtějí. Kde ale, k čertu, bere někdo tu zvrácenou odvahu vystavovat takovému riziku nevinná zvířata? Asi dostanu vynadáno, ale podle mě je to odsouzeníhodné týrání,“ napsal na sociální síť X.

Výsledky Velké pardubické (6900 m, šestiletí a starší koně, dotace 5 000 000 korun):

1. Sacamiro (žokej Faltejsek, trenér Petříková, stáj Jezdecký oddíl Beňov), 2. Talent (ž. Složil ml.), 3. Star (ž. Stromský), 4. Lombargini (ž. Best), 5. Kaiserwalzer (ž. Myška), 6. Lodgian Whistle (ž. Velek). Čas: 9:28,27. Výrok: jistě 5 - 1 - 9 - 3/4 - daleko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vémola šokoval rychlou výhrou, Langera ukončil za sedm vteřin. Po zápase vyzval Kincla

Tagy: