Sparta dál nahání zakletou Ligu mistrů. Kudy podle klubové ikony vede cesta přes Monako?

Marné snažení Sparty Praha o dobytí slavné Ligy mistrů by už vydalo na několikasetstránkový román. Fotbalový klub z Letné si klubovou soutěž, která znamená obří prestiž i zisk pro kasu, zahrál naposledy v sezoně 2005–⁠2006. V tomto ročníku už zvládl v předkole první krok, když vyřadil Rapid Vídeň. Teď – napřed doma – zkusí zaskočit Monako. „Opravdu těžký los,“ říká sparťanská ikona Václav Němeček.

Celkem osmkrát dostali od oné účasti na podzim roku 2005 sparťané možnost získat kýženou vstupenku do Ligy mistrů. Točili se trenéři, měnili hráči, ale snaha skončila větším či menším neúspěchem. Od posledního vypadnutí v předkole milionářské soutěže uplynulo už pět let, když Letenským ve třetím předkole vystavila stopku rumunská Steaua Bukurešť.

Úterní soupeř spadá do kategorie ještě těžšího kalibru. AS Monako sice v posledních dvou sezonách v Lize mistrů scházelo, ale třeba semifinále z ročníku 2016–⁠2017 zajišťuje klubu nemalý respekt. Ale zase na rozdíl od Sparty zatím celek z knížectví ležícím na Azurovém pobřeží za sebou nemá v této sezoně žádný ostrý zápas. To Pražané začali celkem solidně.

Sice napřed padli na hřišti Rapidu Vídeň, ale odvetu zvládli parádně. Do toho v lize dokázali otočit v prvním kole s Olomoucí, pak pod Ještědem zlikvidovali Liberec výhrou 5:0.

„Na začátek sezony to nevypadá špatně. Ale je celkem složité určit měřítko, protože jsem přesvědčený o tom, že Monako bude daleko silnější soupeř, než jakým byl Rapid. Sparta si musí dát mnohem větší pozor. Chce to výkon na absolutní hranici maxima. Pokud tomu tak bude, šance na postup existuje. Nicméně zopakuji, Monako je opravdu těžký los,“ podotýká pro CNN Prima NEWS bývalý záložník Sparty Václav Němeček, který se Spartou v 80. a 90. letech získal šest mistrovských titulů.

Ačkoliv s klubem dosáhl velkých věcí, nebojí se do něj opřít a být hodně kritický. V prozatímním průběhu sezony však k tomu nemá tolik důvodů, zvláště pak po ligovém představení v Liberci. Ale stále zůstává opatrný.

„Zápas byl hodně ovlivněný vyloučením libereckého obránce Theodora Gebre Selassieho. Pak už se to moc nedá brát jako berná mince, protože mi přišlo, že Slovan zapomněl na to, že má najednou o jednoho hráče míň. Dával hodně prostoru sparťanským hráčům, což se mu vymstilo. Ale jo, výkon to byl dobrý. I když to bylo ještě 11 na 11, Sparta byla jednoznačně lepší, ale bez vyloučení by to neskončilo tak výrazným rozdílem,“ uvádí 54letý Němeček.

Po posledních letech jsem opravdu hodně opatrný

O víkendu se jako rozhodující faktor ukázal příchod sparťanských mladíků s křestním jménem Adam – Hložka a Karabce. Poté, co se objevili na hřišti, napadaly do liberecké brány čtyři góly. „Fakt nevím, jestli si tím Karabec řekl o základní sestavu na Monako. Pro mě jsou on a Hložek jednoznačně nejlepšími hráči. I když jsou nejmladší. Hložek běžně v základu hraje, Karabec ne. Trenér pro to, že ho tam nedává, má asi své důvody,“ říká Němeček. „Podle mě zase hrát od začátku nebude, ale nedokážu říct proč, informace nemám.“

Když byla řeč o trenérovi, tak Pavel Vrba přesně v den prvního utkání s Monakem slaví pět měsíců na lavičce Sparty. Že stále relativně čerstvé angažmá prožívá naplno každým kouskem svého těla, prokázal po postupu přes Rapid, kdy metal kotrmelce před sparťanským kotlem jako kdysi při působení u Viktorie Plzeň. „Tohle neřeším,“ konstatuje suše Němeček.

„Mě bude zajímat, jaké budou dál výsledky ve velkých zápasech. Po posledních letech jsem opravdu hodně opatrný, co se týče sparťanského pokroku a výkonu. Jsem zvědavý, jak dopadnou utkání s Plzní a se Slavií. To je to rozhodující. Že dáte pět gólů Liberci, který hrál v deseti, neznamená nic, když pak dostanete tři góly v derby. Ale uvidíme. Zatím je to dobré.“

Pokud má někdejší hráč, který vlastní i stříbro z Eura 1996, zmínit nějaký nedostatek v současné hře Sparty, má jasno. „Rezervu stále vidím v defenzivě, nemůžu si pomoct. A zápas s Monakem v tomto ohledu bude velkou prověrkou.“

Sám několik utkání s Monakem na začátku 90. let absolvoval, když hrál za francouzské Toulouse. „To už je na film pro pamětníky,“ usmívá se Němeček. „V Monaku mám z té doby několik kamarádů, ať z fotbalového prostředí, nebo i mimo něj. V současné covidové době to není takový rozdíl, ale Monako bylo vždycky specifické v tom ohledu, že na něj nechodili lidi, i když se dařilo. To se nám soupeřům hodilo. Každopádně vždy mělo kvalitní hráče, v mém období tam válel George Weah a další.

A i nyní tam jsou skvělí fotbalisté, trenér Niko Kovač odvádí opravdu dobrou práci. Mají výtečného střelce ve Wissamovi Ben Yedderovi. Shodou okolností ho v provinčním klubu (UJA Alfortville  pozn. red.) objevilo Toulouse, do kterého Ben Yeddera přivedl můj kamarád. A podívejte se, kde je dnes,“ říká k největšímu útočnému nebezpečí Němeček.

Hlavní cíl má Sparta splněný. I kdyby Monako potvrdilo pozici favorita, český tým má už teď jistou základní skupinu Evropské ligy. Ale samozřejmě Liga mistrů je zvlášť po tak dlouhé absenci jedinečným lákadlem.

Tagy:
AC Sparta Praha Liga mistrů fotbal sport Adam Hložek Adam Karabec Pavel Vrba AS Monako předkolo Ligy mistrů Václav Němeček Wissam Ben Yedder