České týmy v Evropě: Sparta dobývala marně. Plzeň má cenný skalp, Slavii zmrazil brzký gól

Fotbalisté Sparty nejdříve remizovali doma ve 3. kole skupiny Evropské ligy s Glasgow Rangers bez branek. Oba týmy mají ve skupině čtyři body. Dále do hry šli další dva čeští zástupci –⁠ pražská Slavia Praha a Viktoria Plzeň. Slávisté ve stejné soutěži jako Sparta prohráli 0:2 na hřišti AS Řím a po dvou výhrách ve skupině G poprvé ztratili body. Viktoriáni v Záhřebu porazili Dinamo 1:0, ve skupině C i potřetí zvítězili a mají na dosah postup.

Pražané na vyprodané Letné nenavázali na předchozí dva pohárové triumfy nad „Jezdci“ 1:0 a domácí sérii šesti soutěžních vítězství v řadě. Před vlastními diváky neprohráli ani sedmý pohárový zápas se skotským soupeřem. Na stadionu Rangers se Sparta představí 9. listopadu.

ČTĚTE TAKÉ: Pastrňák bude druhým nejlépe placeným hráčem NHL. Překoná i rekord legendárního Jágra

Spartě kvůli zranění chyběli kapitán a stoper Krejčí a křídelník Haraslín, v sestavě hostů nastoupil bývalý hráč Slavie Sima. Dvaadvacetiletý Senegalec se na hřišti potkal s někdejším spoluhráčem z vršovického celku a nyní útočníkem letenských Kuchtou. Zápas proti sobě svedl bývalé spoluhráče z FC Bruggy a nyní trenéry Priskeho (Sparta) a Clementa (Rangers), který skotský celek vedl teprve podruhé. V 16. soutěžním utkání po sobě podpořila Spartu zaplněná Letná s 18 250 diváky.

Už v páté minutě mohli jít domácí do vedení. Birmančevič se zbavil tří protihráčů, narazil si míč s Kuchtou, ale gólmana Butlanda neprostřelil stejně jako z dorážky Laci. Letenští nadále hosty k ničemu nepouštěli a v 21. minutě Laciho střela z první těsně minula tyč. O několik minut později kvůli zranění opustil hřiště ekvádorský záložník Sparty Preciado, jehož nahradil Wiesner.

Po půlhodině hry se albánský reprezentant Laci opět neprosadil po střele z vápna. Poté se v pokutovém území „Jezdců“ odrazil balon k Birmančevičovi, srbský křídelník však vypálil jen do boční sítě. Jeho další pokus v šestnáctce zblokoval stoper Souttar. Pražané stupňovali tlak, Ryneš vystřelil z dálky, Butland míč vyrazil a Lundstram nepustil k dorážce Vitíka. Následně domácí po rychlé kombinaci přečíslili hosty a ke střele se dostal Karabec, znovu ale zasáhl Souttar.

V úvodu druhé půle se obraz hry příliš nezměnil, Sparta se stále tlačila za gólem, na rozdíl od prvního dějství se však příliš nedostávala do koncovky. Postupem času se hra vyrovnala a hrozit začali i hosté. V 76. minutě Lammersovu střelu z hranice vápna ale brankář Vindahl vytáhl na roh. Za necelých deset minut se prodral do vápna střídající Danilo, jenž z úhlu napálil břevno. V nastavení málem udeřili domácí, když Olatunji přihrál před branku, jenže další příchozí hráč z lavičky Pešek na míč nedosáhl.

Priskeho svěřenci ve čtvrtém domácím pohárovém duelu v této sezoně poprvé vyšli naprázdno. Rekordní pětapadesátinásobní skotští mistři nevyhráli venku v pohárech posedmé za sebou a v 11 z minulých 12 utkání.

Slavii srazil bleskový gól

Slávisté na takřka vyprodaném Olympijském stadionu rychle prohrávali, před bezmála 65 tisíci diváků gólově otevřel skóre už po 44 sekundách hry domácí záložník Edoardo Bove. Druhý zásah přidal v 17. minutě útočník Romelu Lukaku.

Svěřenci kouče Jindřicha Trpišovského budou moct oplatit AS Řím porážku už za dva týdny, kdy přivítají bodově stoprocentního lídra skupiny na domácí půdě. Slavia má po polovině zápasů pětibodový náskok na Servette Ženeva i Šeriff Tiraspol, vzájemný duel obou týmů ve čtvrtek skončil 1:1.

První celky z každé skupiny projdou do osmifinále, druhé týmy v pořadí se v play off utkají o postup do stejné fáze s kluby z třetích příček v Lize mistrů. Týmy na třetím místě přejdou do nižší Evropské konferenční ligy.

Plzeňská jízda

Plzeňští fotbalisté ve třetím kole Evropské konferenční ligy v Záhřebu porazili Dinamo 1:0, ve skupině C i potřetí zvítězili a mají na dosah postup do jarní vyřazovací fáze. Utkání na stadionu Maksimir rozhodl v 69. minutě útočník Tomáš Chorý proměněnou penaltou. Hostům s osmnáctiletým debutujícím brankářem Viktorem Baierem v prvním poločase dvakrát pomohla branková konstrukce.

Svěřenci trenéra Miroslava Koubka vedou tabulku „céčka“ s devíti body, úřadující chorvatští mistři mají tři body stejně jako Ballkani a Astana, jejichž vzájemný souboj v Kosovu skončil výhrou kazachstánského týmu 2:1. Západočeši se příště v Konferenční lize za dva týdny utkají s Dinamem Záhřeb doma.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrozí mu osm let. Policie identifikovala fanouška, který při derby házel dělobuchy i mezi děti

Tagy:
AC Sparta Praha fotbal sport Evropská liga Glasgow Rangers Betis Sevilla Letná