Sparta se loučí s Priskem. Trenér po dvou titulech končí, Rosický mu poděkoval za krásná léta

Dánský trenér Brian Priske po dvou sezonách skončil u fotbalistů Sparty. Letenský klub na svém webu oznámil jeho odchod do Feyenoordu Rotterdam. „Brian dal Spartě dva krásné roky, ve kterých jsme byli opravdu úspěšní,“ uvedl sportovní ředitel klubu Tomáš Rosický. Tým převzal dosavadní asistent trenéra Lars Friis.

Brian Priske během dvou sezon vybojoval s týmem tři trofeje, navrátil mistrovský titul zpět na Letnou, získal double a obhájil ligové prvenství po dlouhých třiadvaceti letech. Nyní míří do klubu, který má jistý start v Lize mistrů. Nástupcem Briana Priskeho na lavičce fotbalistů Sparty se stal jeho dosavadní asistent Lars Friis. Na Letné dánský kouč podepsal víceletou smlouvu.

K dohodě mezi českým mistrem a nizozemským vicemistrem mělo dojít již v pátek večer. Sparta by měla za uvolnění kouče získat odstupné ve výši 2,5 milionu eur, což je v přepočtu něco přes šedesát milionů korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Opilý výtržník kopl po utkání okresního přeboru fotbalistu do hlavy

„Nejdůležitější pro nás bylo pokračovat v práci podle jasně nastaveného klubového systému. Proto jsme zvolili Larse. Je to právě on, kdo má všechny předpoklady, aby se stal úspěšným koučem Sparty. Mluvím o jeho vnímání tréninkového procesu, způsobu koučinku, představě o obrazu hry a jeho taktické vybavenosti," vysvětlil Rosický.

„Fakt, že znám prostředí a všechny kolem, celý přesun do pozice hlavního kouče výrazně usnadňuje. Vím, jak jsou nastavené interní procesy, jaké tu jsou cíle a očekávání. Když navíc dostanete takovouto nabídku od klubu, jako je Sparta, není nad čím přemýšlet," řekl Friis.

Měli jsme jasnou představu, říká Rosický

„Brian dal Spartě dva krásné roky, ve kterých jsme byli opravdu úspěšní. Získali jsme tři trofeje a v druhé sezoně jsme se úspěšně prezentovali i v Evropě. Máme za sebou období, které nás všechny obohatilo, posílilo a přineslo spoustu radosti,“ uvedl sportovní ředitel Tomáš Rosický.

„Měli jsme jasnou představu, jak se v této situaci zachovat, protože zájem o Briana jsme vnímali už v minulosti. Klíčem je kontinuita v našem jasně nastaveném systému, a to jak v dodržování standardů dennodenní práce všech složek A-týmu, tak i v dalším budování na základě jasných herních principů,“ dodal.

K TÉMATU: Blíží se fotbalové EURO. Kdo má největší šanci vyhrát?

Tagy:
Evropa Letná AC Sparta Praha trenér Tomáš Rosický Mistrovství Evropy ve fotbale Brian Priske Lars Friis