Stanjura chce zrušit resort Pirátům. Nechme jen ten pro hledání národního ptáka, opáčil Bartoš

Zbyněk Stanjura (ODS) a šéf Pirátů Ivan Bartoš

Kongres ODS podpořil premiéra Petra Fialu

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) by si přál malý stát a s tím spojené rušení ministerstev. Zmínil například resort pro místní rozvoj, které vede předseda Pirátů Ivan Bartoš. Ten Stanjurovi vzápětí vzkázal, že by mělo vzniknout jen jedno „Ministerstvo pro hledání národního ptáka“.

Stanjura ve svém nominačním projevu na prvního místopředsedu strany uvedl, že by si přál mít malý a štíhlý stát. V následujícím volebním období by chtěl oslovit střední třídu, která bohatne. „Potřebujeme méně byrokracie a agendy. Také ministerstev. Můžeme zrušit ministerstvo pro místní rozvoj nebo vytvořit druhé silné ekonomické ministerstvo spojením dopravy a průmyslu,“ řekl Stanjura delegátům.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala se stal znovu šéfem ODS. Budeme bojovat o charakter našeho státu, slíbil na kongresu

Ministerstvo pro místní rozvoj je v gesci Piráta Ivana Bartoše. Ten přitom vystoupil na kongresu ODS a chválil práci celé vlády.

Bartoš nicméně na Stanjuru reagoval postem na sociální sítí X. „Podle mě to je málo a není to dost pravicové. Měli bychom zrušit uplně všechny agendy a nechat jen jedno Ministerstvo pro hledání národního ptáka. Všechny ostatní problémy občanů vyřeší přece neviditelná ruka trhu,“ uvedl Bartoš.

Pirátský předseda narážel na to, že strana má ve svém programu hledání národního ptáka. S iniciativou přišel v minulosti Alexandr Vondra.

Spojení ministerstev dopravy a průmyslu prosazovala ODS už v minulosti. Bod byl dokonce obsažen v programu strany do voleb v roce 2013. Nápad poté přijalo hnutí ANO, kdy funkci ministra dopravy a průmyslu vykonával Karel Havlíček.

Stanjura by chtěl i privatizaci státních podniků

Kromě rušení ministerstev zmínil Stanjura i možný prodej některých státních podniků. Konkrétně uvedl Českou poštu nebo České dráhy. Za slova o svobodě, privatizaci a zeštíhlení státní správy obdržel od delegátů hlasitý potlesk.

„Zítra ráno, nejpozději zítra odpoledne, zahájíme práci na našem dalším vítězství v poslaneckých volbách, aby Petr Fiala mohl na podzim roku 2025 sestavit svou druhou vládu,“ řekl po svém zvolení Stanjura.

Tagy:
Ivan Bartoš Česká pirátská strana Zbyněk Stanjura Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky