Stát chce v aukci prodat bývalý vládní zámek Štiřín. Minimální cena je 3,3 miliardy korun

Stát nabízí k prodeji areál zámku Štiřín nedaleko Prahy, minimální cena činí 3,3 miliardy korun. Oznámil to dnes v tiskové zprávě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM), podle kterého je cena Štiřína dosud nejvyšší vyhlášenou minimální cenou prodávaného majetku za dobu fungování úřadu. Prodej se uskuteční formou elektronické aukce, která začne 11. září ve 12:00 a skončí 13. září rovněž v poledne.

„Za účelem maximální transparentnosti a veřejné kontroly vyhlásil ÚZSVM prodej formou výběrového řízení s elektronickou aukcí,“ uvedla generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šlo se do rizika, připustil Plaga chyby při přijímačkách. Promluvil i o změnách ve školství

Zámek dosud sloužil jako hotel s restaurací, wellness centrem a golfovým hřištěm. Původně Štiřín spravovalo ministerstvo zahraničí, které ale oznámilo, že areál nepotřebuje a loni v červnu ho převedlo na ÚZSVM. Letos pak úřad oznámil, že o zámek neprojevila zájem žádná jiná státní instituce, a proto zahájí prodej soukromým zájemcům.

Barokní zámek Štiřín se nachází ve středočeské obci Kamenice, přibližně deset kilometrů od jihovýchodního okraje Prahy nedaleko Velkých Popovic. Autem to k areálu, jehož součástí je také jedno z nejstarších golfových hřišť v Čechách, trvá z centra metropole zhruba půl hodiny. V majetku státu se štiřínský zámek ocitl po druhé světové válce jako konfiskát, předtím ho desítky let vlastnila rodina Ringhofferova. Po válce jej krátce využívali také skauti.

Po roce 1989 fungoval zámek jako ubytovací místo pro potřeby státních institucí, konaly se tam také různé vládní akce. „Nemyslím, že je rolí státu provozovat golfové hřiště nebo ztrátový hotelový komplex,“ řekl loni v květnu k převodu zámku ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Za předchozích deset let podle něj ministerstvo zahraničí pořádalo na Štiříně podle něj pouze sedm akcí a zájem jiných státních institucí byl také malý. Ministerský příspěvek provozní organizaci činil za tuto dobu podle Lipavského celkem 260 milionů korun, přičemž rostl.

V minulosti se uvažovalo o prodeji areálu několikrát. V době, kdy byl ministrem zahraničí Karel Schwarzenberg, se tyto úvahy objevovaly kvůli úsporným opatřením. Privatizaci později navrhoval ještě jako ministr financí Andrej Babiš (ANO). Následně, když zastával funkci premiéra, od záměru ustoupil se zdůvodněním, že počet akcí pořádaných na Štiříně značně vzrostl a je navíc otevřen celoročně veřejnosti. Na konci předminulého volebního období Sněmovny neuspěla snaha převést Štiřín z ministerstva zahraničí na Sněmovnu.

MOŽNÁ JSTE PŘEHLÉDLI: Fiala: Každý den útočí na mě i na mou rodinu. Strach o sebe ale nemám

Tagy:
zámek dražba Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Štiřín Nová Hospoda