Šlo se do rizika, připustil Plaga chyby při přijímačkách. Promluvil i o změnách ve školství

Bývalý ministr školství Robert Plaga

Robert Plaga o přijímacích zkouškách

Je potřeba říct, že Cermat a ministr školství Mikuláš Bek (STAN) šli do velkého rizika. Já bych si na to netroufl, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS bývalý šéf resortu Robert Plaga o změnách u přijímacích zkoušek. Zmínil také podfinancování vysokého školství v Česku. Podle něj by pomohlo rozdělení agendy na dvě ministerstva.

Loni byl kolem přijímacích zkoušek na střední školy chaos. Letos už platí několik změn, elektronicky se daly podat až tři přihlášky a seřadit je podle toho, kam si přál žák dostat nejvíc. Ti, kteří se hlásili na střední školu, se ve středu mohou v systému DiPSy dozvědět, zda a na jakou školu byli přijati. Předseda Rady Národního akreditačního úřadu pro vysoké školství a bývalý ministr školství Robert Plaga přiznal, že měl ze zavedení nového systému obavy. „Nejen já, ale všichni rodiče se modlili, aby to fungovalo. Je potřeba říct, že Cermat a ministr šli do velkého rizika. Já bych si netroufl pustit to takhle do ostrého provozu,“ řekl Plaga ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pekarová je pod palbou kvůli tlaku na rezignaci Beka. K jeho odchodu není důvod, zní ze STAN

Kolem letošních přijímaček panovaly drobné zmatky. Kvůli pochybení části ředitelů škol musel Cermat výsledky stáhnout a rozřazovací mechanismus spustit znovu. Plaga se ale ředitelů zastává. „Neměli čas na testovací provoz a systém DiPSy nemá kontrolní mechanismy. Pevně věřím, že tentokrát to dobře dopadne a ty chyby, které nastaly, se podaří do příštího roku doladit tak, aby to odchytával systém a ředitelé měli více času se s tím seznámit,“ sdělil. Dodal, že pokud bude výsledek dobrý, je potřeba ředitele Cermatu a jeho tým pochválit.

Plaga mluvil také o podfinancování vysokého školství v Česku. Na problém má upozornit stávka, která je naplánovaná na 3. června. „V systému chybí šest až devět miliard korun,“ podotkl Plaga. Základní problém podle něj nastal v komunikaci ministra Beka. „Učitelé by informaci, že je těžká doba a nárůst prostředků nebude tak vysoký, bez problému akceptovali. Ale pokud jim říkáme, že peníze tam jsou, ale reálně tam nejsou, tak to není férové,“ řekl Plaga.

S financováním by podle něj mohlo pomoci vyčlenění vysokého školství ze současného ministerstva. „Je to jedna z variant. Rozdělení agendy na dvě ministerstva by dávalo větší smysl než zřizování pozice ministra pro vědu a výzkum,“ popsal Plaga.

Tagy: