Stavba bezpečného ohniště z palety

Stavba sofistikovaného ohniště je stejně důležitá jako jakákoliv jiná. U ohniště především klademe důraz na bezpečnost a design. Postavit obyčejné ohniště tak, že do země vykutáme jámu a obložíme ji špinavými kameny, umí asi každý. Ale vyrobit si opravdu zajímavé a finančně nenáročné ohniště, které bude splňovat obě daná kritéria, je už trochu sázka do loterie. A přeci pro vás máme jeden zajímavý nápad.

Pro tyto účely si však můžeme docela jednoduše postavit nebo spíše vyrobit mobilní ohniště, které po skončení opékačky zase uklidíte a máte na zahradě čisto.

Co budeme potřebovat:

  • starou paletu
  • lavor nebo starý kotlík
  • přímočarou pilu
  • tužku, metr
  • kousek provázku
  • aku vrtačku, několik vrutů

Metrem změříme průměr lavoru nebo kotlíku v jeho nejširší části. Tento rozměr pak přeneseme na provázek. Provázek přivážeme na hřebík a pomocí tužky nakreslíme na horní část palety kruh.

Když máme kruh nakreslený, vezmeme si přímočarou pilu a kruh z palety vyřízneme. Do kruhu usadíme lavor a vyzkoušíme, zda jsme měřili správně, a lavor v otvoru dobře sedí. Potom paletu otočíme a začneme ji zpevňovat. Nejprve odstraníme středové podpěry, které jsou už momentálně úplně zbytečné. Uvolněná prkna zespodu zpevníme. Můžeme využít již nepotřebná prkna, která jsme z palety vyřízli a sundali.

Abychom potom nemuseli paletu pokládat přímo na trávník, vyrobíme našemu mobilnímu ohništi nožičky. Můžeme použít opět zbytkové podpěry z palety nebo nožičky uřízneme ze starého trámku. Použitelné jsou i nařezané kusy z palivového dříví. Abychom mohli nožičky upevnit k paletě, je lepší si je předvrtat a posléze spojit s paletou pomocí vrutů.

Pak už nám zbývá jen usadit lavor opět do otvoru a vyzkoušet, zda jsme byli úspěšní a naše mobilní ohniště funguje tak, jak má. Toto mobilní ohniště ale není jen jednostranně zaměřené. Když svou buřtovou párty skončíme, můžeme lavor se zbytky oharků a popela odnést a otvor v paletě zakrýt třeba kusem překližky a rázem máme dokonalý mobilní stoleček nebo odkládací kout.

Tagy:
zahrada DIY paletové ohniště výroba ohniště pila