Stovka dronů rozsvítila nebe nad Prahou

V historickém centru Prahy se konala na začátku dubna první dronová světelná show v České republice. Oči Pražanů i kolemjdoucích se od půl deváté večer upínaly na oblohu nad Vltavou. Stovka speciálních dronů přivezených ze zahraničí nejprve vzlétla z Dětského ostrova, aby se následně nad městem zformovala do zářících symbolů národní hrdosti. Šlo o státní vlajku, lipový list, dvouocasého lva a obrys hranice naší republiky v barvách trikolóry. Nakonec se na nebi objevilo jedno výrazné slovo – #silnější.

K show se používají drony určené výhradně pro dronové show. Nejedná se tedy o klasické drony, které by se daly kdekoli koupit. Na každém přístroji jsou tzv. RGB LED diody. Na Prahou se při této akci vznášela stovka dronů.

"Systém řídí pilot a co-pilot společně s pozorovateli a technickým personálem. Celkově se o průběh letu stará běžně 4 až 10 osob. Počet osob je dán velikostí flotily a náročností daného místa letu" říká organizátor akce.

Programování jednoho obrazce zabírá i desítky hodin. Nezáleží pouze na obrazci, ale také na prostředí a na tom z čeho obrazec vzniká a do čeho se promění. Například naprogramovat heslo #silnější zabralo kolem 30 hodin.

Co všechno musí dronista umět ovládat?

Pilot systému dronové show prochází náročným výcvikem. Popsat všechny kroky a situace by zabralo desítky stran. Ale v kostce umí vše od zprovoznění dronu, přes přípravu letové zóny, nastavení a testování všech systému i  postupů všech fází letu. Každý pilot má stovky nalétaných hodin, než se zúčastní podobné akce. Jedná se o dlouhodobý proces sbírání zkušeností.