Stovky mrtvých lachtanů a želv na pobřeží Mexika. Ochránci viní rybáře

Mexičtí ochránci zvířat brojí proti rybářským sítím a vlascům. V první polovině září se na pobřeží Baja California objevilo téměř sto padesát mrtvých lachtanů. Ve stejné oblasti bylo od počátku roku nalezeno i více než tři sta padesát mrtvých karet obrovských. Příčinou hromadného úmrtí lachtanů i mořských želv je zřejmě činnost rybářů.

Na stotřicetikilometrovém úseku mexického pobřeží se objevila těla mrtvých lachtanů kalifornských poprvé 2. září. Vyšetřující úřady uvádějí, že při pitvě neobjevili známky zranění od rybářských sítí či vlasců. Konkrétní příčina úmrtí je však stále cílem vyšetřování.

Ochránci zvířat však s jejich tvrzeními nesouhlasí a domnívají se, že ochranu mořských živočichů úřady podceňují. V rámci aktuálních nařízení je „povoleno“ úmrtí devadesáti karet, než začne platit zákaz komerčního rybolovu za pomoci dlouhých vlasců a tenatových sítí. Letos již však byla nalezena těla tří set padesáti jedna jedinců tohoto druhu. I v loňském roce šlo o více než tři sta želv, rok před tím dokonce téměř pět set. Přesto však úřady k dočasnému uvalení zákazu nepřistoupily.

„Obáváme se toho, že počty úmrtí karet obrovských v zálivu Ulloa stoupají a že úřady pro ochranu životního prostředí přesto nevynucují možná nařízení,“ prohlásil Mario Sánchez ze Střediska environmentálního práva. Lachtani kalifornští i karety obrovské navíc patří v Mexiku mezi chráněné druhy.

Tagy: