Švejk ožil jako velitel válečné lodi. Místo něj mohl být ve videohře Jára Cimrman, přiznali tvůrci

Dobrý voják Švejk se stává součástí hry World of Warships PC a to v roli kapitána rakousko-uherského torpédoborce Tatra

Slavný český voják oživne. Švejk zasáhne do námořních bitev ve hře World of Warships

Z dobrého vojáka Švejka se stal velitel bitevní lodi. Postarali se o to vývojáři námořnického titulu World of Warships. Josef Švejk je tak první českou postavou, která je součástí této populární hry od běloruského studia Wargaming. Do hry měla namířeno ještě jiná slavná osoba: Jára Cimrman. Ten ale nemá oficiální podobiznu, u které by se vývojáři mohli inspirovat, vysvětlili tvůrci z Wargamingu pro CNN Prima NEWS. Nakonec tedy zvítězil Švejk, jehož příběh tak nekončí v Českých Budějovicích, ale pokračuje v uniformě velitele C. a K. maríny ve středomořských vodách.

Mnozí ho považují za pomatence a blázna. Ze slavného vojáka Josefa Švejka se ale stal velitel torpédoborce. Alespoň ve virtuálním světě námořních bitev. Populární postava se stala součástí videohry World of Warships a dokonce mluví česky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zdrogovaná youtuberka při vysílání autem srazila chodce. Vymlouvala se na slunce, trestu unikla

Zároveň se jedná o první českou postavičku, která se objevila ve World of Warships. Aby se ale do tohoto multiplayerového titulu a námořních bitev dostala, museli vývojáři přijít s alternativním příběhem slavného vojáka.

„To je jednoduché, Švejk šel do Budějovic na opačnou stranu. Takže proč by nemohl jít do Budějovic přes moře a chorvatskou půdu, kde si ho stáhli do jednotky mezi námořníky? A jak se odehrálo, že se stal kapitánem? On si umí poradit,“ říká s úsměvem producent World of Warships Jiří Váňa pro CNN Prima NEWS.

Váňa a jeho kolegové z Wargamingu tak ze Švejka rovnou udělali člena námořnictva. Ve World of Warships proto vystupuje jako velitel C. a K. maríny, který šéfuje torpédoborci. Jako správný lídr své posádky poslouchá rozkazy hráčů a snaží se jim také poradit.

GALERIE: Studio Wargaming má pobočku v Praze. Vznikají tu hry World of Tanks a World of Warships

Samozřejmě u toho ale nezapomíná utrousit vtipnou hlášku. České hráče vedle toho potěší, že na ně Švejk mluví v jejich rodném jazyce. Zhruba tři stovky replik namluvil herec Michal Holán. Ten nejprve netušil, komu propůjčí svůj hlas.

„Když mi řekli, že to bude role kapitána, tak jsem si představil takového klasického v uniformě. Ale pak mi řekli, ať zkusím třeba komického kapitána. Když jsem zjistil, že to je Švejk, tak to už jsem se do něj vžil. Já jsem kvůli hlasové roli strašně moc přibral. To jsem blázen, ale je to tak,“ směje se Holán.

Na rozdíl od záměru autora knižní předlohy Jaroslava Haška se ve studiu Wargaming rozhodli, že Švejk se nezastaví v Českých Budějovicích, ale jeho putování pokračuje dále na jih Evropy až k moři.

Společně s hráči pak plní různé úkoly a samozřejmě má u toho spoustu skvělých hlášek. Přítomnost první české postavy ve World of Warship vývojáři řešili s celou herní komunitou. Ve finále se rozhodovali mezi Švejkem a další českou kultovní postavou: Járou Cimrmanem. Nakonec ale zvítězil bláznivý a pomatený voják.

„Jára Cimrman nemá oficiální podobiznu, tím pádem se nemáme čeho držet a nemáme žádnou inspiraci. Ale Švejk je voják, takže měl blíž k tomu, co děláme, a také k podstatě, že přidáváme kapitána pro českou komunitu do hry o lodích. Česká republika nemá vlastní námořnictvo, tak to byla hezká satira přidat Švejka do hry o lodích,“ popisuje Váňa.

Autoři si vypomohli knižní předlohou a do hry dodali slavné Švejkovy hlášky. Na počátku bitvy například zvolá: „Ať žije císař František Josef I.“ Spoustu replik si ale vývojáři museli vymyslet, a proto se snažili držet Švejkova charakteru a uvažovali, jak by se v dané situaci zachoval.

„Třeba jak se používá sonar. On neví, co to je, nepřišel s tím do styku, takže ve hře tomu říká hydrotentononc,“ vysvětluje Váňa.

Tvůrci si během castingu vybírali pro hlas Švejka ze dvou dabérů. Rozhodovali se mezi Bohdanem Tůmou a Michalem Holánem. Nakonec zvítězil druhý jmenovaný. Ačkoliv není žádným velkým hráčem, tak si dabing videoherní postavy chválil.

„Pro mě jsou hry zajímavé. Vím, že spousta mých kamarádů a přátel je hraje. Takže mi dělá radost, že propůjčím hlas postavě, kterou třeba mají rádi,“ přiznává Holán.

Čeští milovníci videoher se tak mohou těšit z dalšího hlasu, jenž je známý z televizních reklam či seriálů. Až čas ukáže, jestli se do srdcí tuzemských hráčů zapíše podobným způsobem jako dabing v kultovních titulech Vietcong nebo herní sérii Mafia.

VIDEO: Praha centrem virtuálních tanků. Navštívili jsme pražskou pobočku studia Wargaming

Tagy: