Tajemství klidného a zdravého spánku? Důležité je, na čem usínáte, radí odbornice Zuzana Lukešová

Nepodceňujte význam dobrého spánku a zaměřte se více na postel, rošt i matraci, na kterých každou noc spíte.

Tajemství klidného a zdravého spánku? Důležité je, na čem usínáte, radí odbornice Zuzana Lukešová

Zdravý a kvalitní spánek má vliv na naše duševní a fyzické zdraví a ovlivňuje nás možná daleko více, než si myslíme. Mít kam po náročném dni složit hlavu a dát tělu čas si odpočinout. Chceme něco, co nás obejme a zbaví té tíhy, kterou si s sebou celý den nosíme. Postel je prostor pro naše sny, pro plánování, pro sdílení intimity a pro ukládání vzpomínek. Všechno, co do matrací vtisknete, si zapamatují a uchovají. V okamžicích, kdy se budete chtít ponořit do snění, vás jejich měkkost pohltí a jejich pevnost podrží. V současné době je zdravý spánek velké téma, a proto jsme vyrazili za odborníky, abychom zjistili, jak vybrat správnou postel, matraci i rošt.

Tipů na správný a zdravý spánek je celá řada, ať už je to popíjení nejrůznějších bylinkových čajů před spaním, absence modrého světla, to znamená nekoukat do telefonu předtím, než jdete spát, anebo pravidelné dýchání. Ale je také velmi důležité, na čem spíme. V Táboře má sídlo firma s příznačným názvem FajnSpánek.cz. Historie společnosti sahá až do roku 1997.

Za tu dobu otestovali nekonečné množství druhů a materiálů. S jednatelkou Zuzanou Lukešovou jsme probírali postup, jak vlastně vybrat tu správnou matraci. Tuhost matrace je klíčovým faktorem pro kvalitní spánek, stejně jako životnost. Kvalitní materiály a správná péče mohou prodloužit životnost matrace až na 15 let. „Tuhost si můžete vybrat na naší vícevrstvé matraci a vše si doma, v pohodlí, přeskládat a vyzkoušet,“ radí odbornice.

Táborská společnost nabízí širokou variabilitu tuhostí matrací. To umožňuje zákazníkům vybrat si tu nejvhodnější pro jejich potřeby, ať už nakupují přímo v prodejně nebo online.

„My vás v naší prodejně rádi uvidíme, ale pokud nemáte cestu přímo k nám, tak se nemusíte výběru bát přes internet,“ popisuje možnosti nákupu jednatelka Zuzana Lukešová.

Výhodou je, že matrace je poskládaná ze čtyřech vrstev, které nejsou k sobě přilepené a dají se libovolně přeskládat a tím přeskládáním se vlastně změní tuhost, podle toho, jak bude zákazníkovi vyhovovat. Těchto vícevrstvých matrací vyrábí v Táboře několik typů. Co se týká složení, jde například o kombinaci studených a paměťových pěn, které mají vysokou objemovou hmotnost. Podle ní se odvíjí i životnost dané matrace.

Jak se označuje tuhost matrace

Pro označení tuhosti se využívá stupnice od H1 (velmi měkká) až po H5 (velmi tvrdá). Lidé s váhou nad 90-100 kg obvykle potřebují tužší matrace H4-H5. Středně tuhé matrace H3 jsou nejžádanější. Jsou vhodné pro většinu lidí a mohou obsahovat různé materiály, jako jsou latex, pěna, paměťová pěna nebo pružiny. Měkké matrace H1-H2 jsou prospěšné pro lidi s kloubními potížemi nebo těmi, kteří spí na boku. „Nejoblíbenější varianta vícetuhostní matrace je za využití paměťových pěn na vrchní vrstvě, kdy buď můžete mít měkčí paměťovou pěnu nahoře a tvrdší dole. Anebo si můžete udělat pevnější matraci, takovou pánskou verzi, kdy je ta pevnější paměťová pěna na té vrchní vrstvě,“ vysvětluje Zuzana Lukešová.

Pokud již matraci, která vám nevyhovuje máte a je vám líto ji vyhodit, ve Fajnspánku vám poradí i s tímto problémem. „My jsme přímo výrobci, takže dokážeme na jakýkoliv rozměr matrace, postele, gauče vyrobit přistýlkovou matraci neboli topper. Dokonce ze čtyř různých materiálů a tuhostí, takže se i nevyhovující spaní dá zachránit tímto způsobem,“ radí odbornice na kvalitní spánek.

Jak vybrat správný rošt

Výběr správného roštu je dalším klíčovým prvkem pro kvalitní spánek. Kvalitní rošt zajišťuje nejen správnou oporu pro matraci, ale také její prodloužení životnosti a odvětrání vlhkosti. To pomáhá minimalizovat riziko výskytu plísní a roztočů. Měli bychom se vyhnout umístění matrace přímo na pevné desky, které zamezují dýchání matrace a výrazně snižují její životnost. „U lamelových roštů máme širokou škálu, například s 28 nebo 42 lamelami, které jsou ukotvené v kapsách přes hranu rámu roštu, takže se zatížení rozloží,“ popisuje důležitost výběru správného roštu Zuzana Lukešová.

Na webu FajnSpánek.cz najdete i odborné odpovědi na nejčastější otázky ohledně nákupu nejen matrací, ale i roštů. Najdete zde rošty pevné, polohovací, anebo motorové pro vyšší komfort. „Výhodou motorového roštu je to, že můžete využít po těžkém pracovním dni polohování nohou a ulevit si tak od otoků,“ říká jednatelka společnosti.

Proč investovat do kvalitního rámu

A v neposlední řadě je důležité nepodcenit ani výběr rámu. Postele z kvalitního masivu jsou skvělou volbou. Jejich pevnost a trvanlivost jsou klíčové pro dlouhodobé pohodlí. Ve FajnSpánek.cz najdete až 12 různých odstínů, a tak si postel přizpůsobíte vašemu vkusu a interiéru ložnice. „Nespornou výhodou masivu je i to, že postel můžete rozmontovat a smontovat znovu a krásně funguje a pořád je pevná,“ doporučuje Zuzana Lukešová.

Kvalitní spánek je závislý na mnoha faktorech, včetně matrace, roštu a rámu postele. Každý z těchto prvků má svůj vliv na pohodlí a podporu těla během spánku, který člověk potřebuje po náročném dni.

Tagy: