Tajemství Miloše Kopeckého: Milenky si vodil i domů. Proč se neoženil s Věrou Chytilovou?

Od narození slavného českého herce Miloše Kopeckého letos uplyne 100 let. Jeho milostný život byl velmi bouřlivý. Oženil se celkem čtyřikrát, k tomu si vydržoval milenky, se kterými dokonce seznamoval i své manželky. Všichni společně trávili čas na chalupě a jezdili i na dovolené. Měl dvě dcery, jedna tragicky zemřela, druhá s ním příliš dobře nevycházela. Česká herecká legenda zemřela 16. února 1996.

Dalo by se říct, že jako otec Miloš Kopecký selhal. První dcera Jana se mu narodila v manželství s herečkou Stellou Zázvorkovou, které vydrželo pouhý rok. Jak pro něj, tak pro Stellu byla herecká kariéra na prvním místě a na svého potomka neměli příliš čas.

Když bylo Janě patnáct, odhodlala se k zoufalému činu. Aby si vynutila pozornost zaneprázdněných rodičů, pokusila se o demonstrativní sebevraždu. Chtěla docílit jediného, aby se o ni více zajímali. Za ta léta dobře věděla, v kolik se její matka po představení vrací z divadla večer domů. Těsně před jejím příchodem otočila plynovým kohoutkem a čekala až přijde. Počítala s tím, že ji najde, zachrání a věci se konečně změní. Jenže herečka se zrovna ten večer v divadle zdržela a když dorazila domů, našla ji už mrtvou.

Druhá dcera Barbora se Kopeckému narodila ve čtvrtém a zároveň jeho posledním manželství s tanečnicí z baletu Divadla ABC Janu Křečkovou. O sebevraždě Jany se prý doma nikdy nemluvilo. „To bylo tabu a dlouhou dobu jsem nic nevěděla. V pokoji byla její fotka v rámečku, jmenovala se Jana Kateřina, ale nikdo mi o ní nic neřekl. Samozřejmě jsem se ptala, ale nic. To musela být pro tátu velká bolest,“ prozradila dcera Barbora.

Ani s ní ovšem herec neměl nejlepší vztah. Jak si sama postěžovala, nikdy prý nesplnila jeho představy. „Už odmala jsem si připadala jako cvičená opice. Ve škole jsem tajila, zapírala, že jsem jeho dcera. I když se mě někdo ptal, zda to jsem já, lhala jsem, že ne. Všem jsem říkala, že mám tátu zelináře. Když se to k tátovi doneslo, byl pohoršen, že se za něj stydím. Já jsem s ním ale nechtěla být spojována. Nechci říct, že byl jako otec hrozný, ale děti ho nebavily, neuměl to s nimi. Mě vlastně vychovávala babička. My jsme nebyli rodina, nikdy,“ svěřila se Barbora.

Žena mu avantýry tolerovala

Miloš Kopecký měl celý život milenky. Všem svým láskám zdůrazňoval, že jejich náklonnost potřebuje pro psychické zdraví a svou práci jako vzduch nebo slunce. Dával jim najevo, že v jeho životě nebudou jediné, ale vysvětlil jim to s takovou noblesou, že mu to všechny tolerovaly. Se ženami to zkrátka uměl.

Jak vzpomínala jeho poslední manželka Jana, se kterou byl až do smrti, o všech jeho avantýrách věděla, s většinou z nich ji i seznámil. Všichni společně pak jezdili na dovolené nebo trávili čas na chalupě v jižních Čechách. „Časem jsem došla k tomu, že se s tím dá žít. Jinak se choval skvěle. Jsou chlapi, kteří nezahnou, zato ženu třískají. Ty holky, které si vodil, byly vesměs normální a slušné. Bez problémů jsme se bavily. Horší ale bylo, když se tam jednou náhodou naráz sešly hned dvě jeho milenky najednou. Já z toho měla srandu, ale ty dvě se hrozně poštěkaly,“ líčila s úsměvem Jana Kopecká.

Mezi „objevy“ Miloše Kopeckého patřily například herečky Jana Šulcová, Olga Schoberová, Jana Brejchová, Eva Jakoubková nebo někdejší televizní hlasatelka Anna Wetlinská. Kopecký také prožil vášnivý románek s režisérkou Věrou Chytilovou, která si ho dokonce chtěla vzít za muže.

„Miloš byl muž, se kterým jsem si přála založit rodinu a vdát se za něj. Věděla jsem ale, že je velký holkař a svůdce. Náš vztah byl kvůli tomu od začátku plný napětí. Hádali jsme se dost často. Jednou jsem na něj v rozčílení vylila hrnek mléka a jednou ho shodila z kola. Rozešli jsme se, když si u mě zapomněl svůj deník. Po jedné návštěvě u mě si do něj napsal větu: ‚Konečně doma, konečně klid.‘ To mě ranilo. Vždycky mi totiž tvrdil, jak ho hrozně mrzí, že už musí jít,“ vzpomínala Chytilová.

Tagy: