Čeští tenisté zvítězili v kvalifikaci Davisova poháru 3:1. Rozhodující bod získal Lehečka

Čeští tenisté zvítězili v kvalifikaci Davisova poháru v Portugalsku 3:1 a probojovali se do finálové fáze soutěže. Rozhodující bod získal Jiří Lehečka, který porazil v souboji týmových jedniček Joaa Sousu 6:4, 6:1. Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem předtím prohráli čtyřhru s Nunem Borgesem a Franciscem Cabralem 5:7, 6:7. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila si zahrají elitní část pro šestnáct nejlepších týmů po dvou letech.

„Panuje velká spokojenost. Chtěl bych všem v týmu poděkovat. Hráči předvedli vynikající výkon,“ řekl ve videorozhovoru Navrátil. „Byli jsme favorité, ale zvítězila zkušenost a výsledky Jirky, který vyhrál oba zápasy. Do toho Tomáš Macháč porazil první den velmi kvalitního Sousu. Kluci potvrdili, co jsem od nich čekal. I když se hrálo na antuce, ukázali, že jsou kvalitnějšími hráči a příslibem do budoucna,“ doplnil kapitán.

Jednadvacetiletý Lehečka vyhrál na antuce v Maie i druhou dvouhru. V sobotu zdolal domácí dvojku Nuna Borgese. Devětatřicátý tenista světa, který plnil roli nejvýše nasazeného hráče turnaje, nechal zapomenout na předchozí neúspěch v nedělní čtyřhře, v níž Tomáš Macháč s Adamem Pavláskem nestačili na Borgese s Franciscem Cabralem a prohráli 5:7, 6:7. Lehečka si připsal ve dvouhře v Davis Cupu čtvrté vítězství za sebou.

ČTĚTE TAKÉ: Djokovič opět na pranýři, tentokrát kvůli svému otci. Čím vším už svérázný tenista pobouřil?

„Jsem strašně rád za sebe i celý tým. Ty podmínky které jsme tu měli, byly i přes snahu organizátorů těžké. Po posledním míčku jsem cítil strašnou radost, že se to povedlo vyhrát a dotáhnout do vítězného konce,“ uvedl Lehečka.

Čtvrtfinalista Australian Open Lehečka ztratil v utkání set jako první v páté hře. O dvanáct let staršímu Sousovi ale brejk hned oplatil a za stavu 5:4 získal s dalším prolomeným servisem i celou sadu. Rodák z Mladé Boleslavi zahrál 12 vítězných míčů oproti pěti soupeřovým.

„Zápas byl od začátku nervóznější, protože v šatně panovala po velmi těžkém deblu pochmurnější atmosféra. Byli jsme ale dál optimisté, protože jsme stále vedli. Osobně mi pomohlo, že jsem nemusel čtyřhru hrát. Byl jsem čerstvý a kondičně připravený,“ podotkl Lehečka.

Svěřenec trenéra Michala Navrátila navázal na vydařenou koncovku i v úvodu druhé sady. Díky brzkému brejku se ujal vedení 2:0 a poté odvrátil při servisu tři brejkboly. Sousa získal jediný bod ve čtvrté hře, poté Lehečka ovládl zbývající tři gamy a mohl po hodině a pětadvaceti minutách zvednout triumfálně ruku nad hlavu. Čtyřiaosmdesátého hráče světa Sousu porazil podruhé, předtím proti němu uspěl loni na turnaji v Kitzbühelu.

„Ve druhém setu jsem se už dostal do antukového tenisu. Věděl jsem, že když mi to sedne a hraji to, co chci, tak to se mnou mají soupeři těžké,“ řekl Lehečka.

Macháč s Pavláskem spolu v neděli nastoupili do čtyřhry poprvé. Měli dobrý úvod a ujali se vedení 3:0. Zkušená dvojice Cabral, Borges se ale zlepšila a vývoj otočila. Od stavu 1:4 povolili domácí hráči české dvojici jen jednu hru a díky dvěma brejkům sadu otočili. Také ve druhé měli Macháč s Pavláskem vývoj ve svých rukou a vedli 4:2. Závěr však znovu nedotáhli a po třech ztracených hrách za sebou servíroval Borges na vítězství.

Češi sice v tu chvíli odvrátili mečbol a vynutili si pokračování, vzápětí ale nevyužili dva setboly. Sada tak dospěla do zkrácené hry a uspěli v ní Portugalci. K radosti zaplněné haly si Borges s Cabralem vypracovali brzy vedení 6:3. Přestože česká dvojice ještě jeden mečbol odvrátila, při dalším už byli domácí tenisté bezchybní a dovedli utkání po dvou hodinách a 13 minutách k vítězství.

Češi zdolali Portugalce v samostatné historii poprvé. V předchozích dvou duelech tehdejší československý tým také uspěl, naposledy vyhrál v roce 1971 v Praze 5:0. Finálovou část Davis Cupu hrál před dvěma lety, kdy v Innsbrucku čelili Francouzům a Britům. V minulé sezoně prohrál kvalifikaci v Argentině 0:4 a účast v elitní společnosti zachránil v baráži proti Izraeli (3:1).

Finálový turnaj se uskuteční od 12. do 17. září. Vyřazovací část je na programu od 21. do 26. listopadu v Málaze. Portugalce čeká baráž o udržení v elitní skupině.

„Od posledního finálového turnaje jsme získali hodně zkušeností. Sehráli jsme v Davis Cupu či ATP Tour plno zápasů, abychom si mohli říct, že tu výkonnost máme a nepojedeme se jen zúčastnit. Vyrazíme tam s pokorou, ale i se zdravým sebevědomím a vědomím, co umíme,“ dodal Lehečka.

Tagy: